Președintele Klaus Iohannis a sesizat la CCR legea de modificare a Codului civil care prevede că arenda nu poate fi încheiată pe o perioadă mai mică de 7 ani

Președintele Klaus Iohannis a sesizat la CCR legea de modificare a Codului civil care prevede că arenda nu poate fi încheiată pe o perioadă mai mică de 7 ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 iul 2023

Președintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constituțională asupra legii pentru modificarea legii 287/2009 privind Codul civil. Actul normativ instituie o perioadă minimă obligatorie a contractelor de arendă, de 7 ani, condiție fără de care eventualele contracte urmează să fie declarate ilegale. Șeful statului argumentează, în sesizare, că „acest efect al legii criticate are implicații semnificative asupra regimului juridic general al dreptului de proprietate privată și asupra unei vaste categorii de terenuri din România, respectiv terenuri agricole situate în extravilan, și ar fi impus adoptarea legii criticate ca lege cu caracter organic, nu ca lege cu caracter ordinar”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pe 20 iunie, parlamentari ai USR și partidului Forța Dreptei au sesizat Curtea Constituțională în privința neconstituționalității acestei legi care aduce modificări Codului civil referitoare la regimul arendei, reglementări care, susțin cele două partide, afectează dreptul de proprietate privată, scrie News.ro.

Automobilele electrice, creștere de 90% în luna iunie, în România. Care au fost cele mai vândute modele electrice în primul semestru CITEȘTE ȘI Automobilele electrice, creștere de 90% în luna iunie, în România. Care au fost cele mai vândute modele electrice în primul semestru

„Legea are ca obiect de reglementare modificarea unor dispoziții ale Legii nr. 287/2009 privind Codul civil referitoare la contractul de arendă, iar, potrivit expunerii de motive, propunerea legislativă a fost inițiată pentru a răspunde unor dificultăți apărute în aplicarea dispozițiilor ce vizează arendarea terenurilor agricole, «dificultăți ce afectează atât arendatorul, cât și arendașul». Modificările aduse de legea criticată vizează instituirea unui termen minim de 7 ani pentru arendare, eliminarea trimiterii la nulitatea absolută în cazul subarendării totale sau parțiale, introducerea unei excepții pentru a se evita calificarea schimbului de terenuri drept subarendare, introducerea unor cazuri de încetare sau de menținere a contractelor de arendă, respectiv reglementarea efectelor noii legi asupra contractelor aflate în derulare”, precizează președintele Iohannis, în sesizarea formulată la CCR, conform comunicatului de presă al Administrației Prezidențiale.

Șeful statului mai spune că legea criticată conține o serie de dispoziții prin care sunt făcute intervenții în domeniul legii organice, întrucât obiectul său de reglementare privește regimul general al proprietății și al moștenirii.

„Astfel, soluțiile legislative propuse vizează în mod direct exercitarea dreptului de proprietate - prin intervenții asupra dreptului de dispoziție, ca atribut al dreptului de proprietate, inclusiv în ceea ce privește moștenitorii, dar și restrângerea sferei libertății contractuale a proprietarilor de terenuri agricole în situația arendării acestora”, mai indică sursa citată.

Actul normativ prevede că un contract de arendă ca tip de locațiune ce are ca obiect un teren agricol va fi încheiat în mod obligatoriu, potrivit noii soluții legislative, pe o perioadă mai mare de 3 ani, respectiv de minimum 7 ani.

Comisia Europeană a propus prima lege privind calitatea solului în UE CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a propus prima lege privind calitatea solului în UE

Sursa menționată mai arată că durata minimă a termenului instituită de legiuitor determină considerarea contractului de arendă, prin raportare la dispozițiile legale în vigoare nemodificate de legea criticată, drept un act de dispoziție, expresie a dreptului proprietarului de a dispune material și juridic de terenul său.

„Considerăm că acest efect al legii criticate are implicații semnificative asupra regimului juridic general al dreptului de proprietate privată și asupra unei vaste categorii de terenuri din România, respectiv terenuri agricole situate în extravilan, și ar fi impus adoptarea legii criticate ca lege cu caracter organic, nu ca lege cu caracter ordinar”, argumentează președintele Iohannis.

„În cazul de față, legea instituie limitări pentru arendarea tuturor bunurilor agricole, dar și noi reguli privind încetarea sau menținerea contractelor de arendare, precum și limitări în privința vânzării terenurilor, prin intervenția asupra art. 1850 din Codul civil. Prin dimensiunea cantitativă a bunurilor agricole vizate de modificările din legea criticată și dat fiind că acestea reprezintă o parte importantă a fondului funciar din România, regulile ce configurează regimul lor juridic de înstrăinare se circumscriu și influențează regimul juridic general al proprietății, reglementat prin lege organică (Decizia CCR nr. 433/2022, par. 45)”, conform sesizării formulate la CCR.

De asemenea, președintele Iohnannis susține că „dintr-o altă perspectivă, obligația cumpărătorului de a menține contractul de arendare până la împlinirea termenului pentru care acesta a fost încheiat, afectează nu doar dreptul de proprietate, ci libertatea economică a arendatorului. Obligația instituită în sarcina cumpărătorului până la împlinirea termenului contractual, cu respectarea termenului minim de 7 ani impus de lege, încalcă și libertatea economică, prin limitarea posibilităților economice de circulație a terenurilor agricole, limitarea sferei cumpărătorilor interesați și, implicit, favorizarea arendașilor, contrar principiilor economiei de piață”.

viewscnt
Afla mai multe despre
klaus iohannis
ccr
arenda