Secetă moderată, puternică și chiar extremă în majoritatea regiunilor agricole

Secetă moderată, puternică și chiar extremă în majoritatea regiunilor agricole
scris 9 nov 2019

Seceta pedologică moderată, puternică și chiar extremă a cuprins majoritatea regiunilor agricole din țară, arată prognoza agrometeorologică publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 9 - 15 noiembrie 2019.

"Conținutul de umiditate în stratul de sol 0-20 de centimetri se va încadra în limite scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în majoritatea regiunilor. Rezerva de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, pe suprafețe agricole extinse din Moldova, local în estul și sudul Dobrogei, centrul și sudul Transilvaniei, sudul, sud-estul, izolat în nordul și nord-vestul Munteniei, nordul Olteniei și al Maramureșului", arată prognoza ANM, potrivit Agerpres.

Specialiștii ANM precizează că procesele fiziologice ale culturilor de toamnă se vor desfășura, în general, normal în aproape toată țara și ușor mai lent în depresiunile din estul Transilvaniei.

Sub aspect fenologic, orzul și grâul de toamnă își vor continua germinarea, răsărirea și apariția frunzei a treia (20-100%) în majoritatea zonelor agricole. Cele mai avansate fenologic vor fi culturile semănate în epoca optimă din zonele sudice și estice aflate la înfrățire (10-60%).

"În funcție de data semănatului, cultura de rapiță va parcurge fazele de răsărire (30-100%) și înfrunzire (5-11 frunze), pe aproape întreg teritoriul agricol. Uniformitatea și vigurozitatea plantelor va fi bună și medie, exceptând semănăturile tardive și suprafețele cu deficite de umiditate în sol, unde starea de vegetație a culturilor se va prezenta în continuare medie și slabă", spun specialiștii ANM.

La speciile pomi-viticole se vor semnala în continuare maturarea lemnului/coardelor, precum și îngălbenirea/căderea frunzelor, în cea mai mare parte a plantațiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
secetă
agricultură
pomicultură