VIDEO Prima TV: Pâinea, mai scumpă ca niciodată

VIDEO Prima TV: Pâinea, mai scumpă ca niciodată
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 mai 2022

„Pâinea noastră cea de toate zilele” a ajuns să fie cumpărată cu porția de români. Clasica franzelă ajunge la 2 lei. Lanțul scumpirilor pornește de la sursă. Fermierii au cheltuieli mai mari și au crescut prețul grâului. La rândul lor, distribuitorii au simțit din plin scumpirile la carburanți. Și comercianții au cheltuieli mai mari și au scumpit produsele.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Profit News TV îi aduce împreună, în Maratonul Food Agro Logistic & Retail, pe cei mai importanți jucători de pe piața de profil din România, reprezentanți ai autorităților, fermieri, experți în domeniul tehnologiilor pentru agricultură, marii jucatori din retail și din industria de produse alimentare, producători agricoli locali și reprezentanți din veriga logistică a sectorului agro alimentar.

Evenimentul este programat pentru 19 mai, urmând să fie deschis de ministrul Agriculturii.

Făina costă cu peste 20% mai mult, față de anul trecut. În final, cel care resimte toate aceste scumpiri este românul de rând – cumpărătorul – care a găsit repede o soluție: cumpără mai puțin, arată Prima TV.

DECIZIE ”Internet pentru toată România” CITEȘTE ȘI DECIZIE ”Internet pentru toată România”

Alimentul de bază la români – pâinea, care nu lipsește de la nicio masă, ne ustură la buzunare. S-a scumpit cu aproape 17% în ultimul an, potrivit BNR, mult peste media inflației. Și materia primă – făina – s-a scumpit cu peste 20%.

Încă din faza de materie primă vedem consecințele scumpirilor. Prețul grâului a atins maximul ultimilor 14 ani, după ce Rusia a invadat Ucraina. Dar agricultorii s-au confruntat, în ultimul an, și cu alte probleme.

Iar proprietarii de fabrici de pâine se văd nevoiți să țină pasul cu scumpirile crescând prețul.

Toate cerealele au atins niveluri record de preț – care se văd direct în buzunarele cumpărătorilor. De exemplu, uleiul a înregistrat creșteri de prețui de peste 30%.

Anul trecut, recolta de floarea soarelui a României a fost de peste 11 milioane de tone, cea mai mare producție din 2007.

În ceea ce privește grâul, însă, țara noastră a obținut doar 6,4 milioane de tone de grâu, recolta fiind diminuată cu peste 40% din cauza secetei. Iar scenariul este așteptat să se repete și în acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
paine
pret
franzela