Air France a înregistrat în ultimele luni mai multe posibile sabotaje comise de islamiști, vizând avioanele sale

Air France a înregistrat în ultimele luni mai multe posibile sabotaje comise de islamiști, vizând avioanele sale
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 oct 2016

Numeroase incidente de securitate, care este posibil să fi fost rezultatul unor sabotaje comise de islamiști, au fost înregistrate în ultimele luni de compania Air France, iar serviciile franceze de informații au pus sub supraveghere numeroși angajați ai grupului precum și ai subcontractorilor care lucrează pe aeroporturile din Hexagon, relatează Le Point.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Mai mult, o serie de salariați Air France care au în familie persoane radicalizate sau care sunt suspectați de extremism au fost concediați, au declarat surse apropiate dosarului, scrie News.ro.

„Am constatat mai multe anomalii înainte de decolarea mai multor zboruri comerciale. Acestea seamănă cu tentative de sabotaj”, a declarat un responsabil însărcinat cu securitatea la Air France, citat sub acoperirea anonimatului.

Printre problemele înregistrate s-a aflat o pană recurentă la echipamentele care le permit comandanților de bord să controleze din cabină motoarele. Air France a demarat o anchetă și a identificat rapid un agajat care ar fi fost vinovat. Compania a alertat autoritățile, însă suspectul a reușit să fugă din țară, în Yemen, înainte de a fi arestat.

Doi prieteni ai angajatului, care lucrează tot la Air France, sunt suspectați că au vrut să instaleze tobogane de evacuare nefuncționale pe aeronave. Din fericire, nu au apucat să își pună în aplicare planul.

Potrivit Le Point, compania a sesizat autoritățile franceze și după ce agenții săi au descoperit scris “Allah Akbar” pe capacele motoarelor de kerosen ale cel puțin 40 de avioane. Se pare că în acest caz a fost vorba de o farsă.

Anul trecut, de Crăciun, anunțurile de securitate de la bordul unui zbor Paris-Amsterdam au fost transmise în arabă. Air France a anunțat atunci că a fost vorba de o problemă la sistemul IT, dar surse apropiate anchetei au explicat că o persoană care făcea curățenie în aeronavă este suspectată că a schimbat intenționat setările.

EXCLUSIV Christian Tour vrea daune de 1 milion euro de la ANT pentru că i-a afectat imaginea. Reacția ANT CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Christian Tour vrea daune de 1 milion euro de la ANT pentru că i-a afectat imaginea. Reacția ANT

Sistemul Geovision, care le permite pasagerilor să urmărească traseul avionului în care se află pe hartă, a fost vizat de cel puțin două atacuri informatice. Prima dată, Israelul a fost scos de pe hartă și a fost înlocuit cu Fâșia Gaza. În al doilea caz, numele Marocului a fost înlocuit cu „Khalifa”.

Printre alte incidente se numără faptul că un agent al Turnului de Control a refuzat să ghideze un avion Air France să aterizeze pe un aeroport din Franța, deoarece comandantul era o femeie.

În ultimele luni, 73 de legitimații de acces în zone cu securitate sporită de pe aeroportul Roissy au fost retrase, au anunțat autoritățile.

Contactată, conducerea Air France a dat asigurări că are o colaborare strânse cu serviciile de securitate și că atât personalul, cât și clienții săi sunt în siguranță. 

viewscnt
Afla mai multe despre
air france
sabotaje