Amendă uriașă pentru VW în Germania: 1 miliard de euro, pentru manipularea testelor de emisii poluante

Amendă uriașă pentru VW în Germania: 1 miliard de euro, pentru manipularea testelor de emisii poluante
scris 14 iun 2018

Volkswagen a primit o amendă de 1 miliard de euro în dosarul privind manipularea testelor de emisii pentru motoarele diesel, aceasta fiind una dintre cele mai mari sancțiuni aplicate de autoritățile germane unei companii.

Marca VW va trebui să plătească o amendă de 1 miliard de euro pentru încălcarea legislației, prin utilizarea de dispozitive care au determinat măsurarea incorectă a emisiilor poluante, la circa 10,7 milioane de vehicule, în intervalul 2007 - 2015, după cum a anunțat procuratura federală.

Procurorul din landul Saxonia Inferioară, locul în care își are sediul compania VW, a decis să aplice sancțiunea pentru că deficiențele organizaționale au eșuat în procedura de prevenire a faptei, respectiv „funcțiuni impermisibile ale software-ului”. Mai concret, procurorul a constatat violări ale obligațiilor supervizorilor companiei și a precizat că amenda nu are legătură cu eventuale despăgubiri ale proprietarilor de vehicule sau alți cetățeni afectați.

Analiștii sunt de părere că această amendă ar trebui să pună capăt cercetărilor pe care procurorii le-au derulat asupra companiei și șefilor, fără a influența însă în mod direct eventualele procese civile.

Explozie de înmatriculări auto: Piața s-a dublat față de 2016 CITEȘTE ȘI Explozie de înmatriculări auto: Piața s-a dublat față de 2016

Volkswagen și-a bugetat provizioane de 28,5 miliarde euro, în vederea eventualelor despăgubiri cauzate de scandalul diesel, dar nu a prevăzut în buget strict și o amendă de asemenea proporții. Pentru anul în curs, bugetul prevedea circa 4 miliarde euro cheltuieli pe marginea acestor dosare. După primul trimestru, bilanțul companiei avea lichidități de 24 miliarde euro, suficient însă pentru a plăti sumele imputate de procurori.

În SUA, compania a fost obligată la plata sumei de 4,3 miliarde euro, pentru ca toate procesele pe marginea emisiilor să înceteze.

În prezent, VW se confruntă cu un proces civil în care unii acționari au cerut despăgubiri deoarece, susțin ei, compania nu i-a anunțat la timp despre iminența unui scandal, la momentul la care au aflat despre investigațiile din SUA pe marginea emisiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
vw
volkswagen
emisii
amendă vw