Bruxelles-ul acceptă ajutorul de 1 milion de euro acordat de Guvern Aeroportului Timișoara

Bruxelles-ul acceptă ajutorul de 1 milion de euro acordat de Guvern Aeroportului Timișoara
scris 6 aug 2020

Comisia Europeană a anunțat că o subvenție directă acordată de România Aeroportului Timișoara, în valoare de aproximativ 4,8 milioane de lei (aproximativ 1 milion de euro), respectă normele UE privind ajutorul de stat, suma fiind pentru compensarea pagubelor cauzate de pandemia de coronavirus.

”Comisia Europeană a concluzionat că o subvenție directă acordată de România, în valoare de aproximativ 4,8 milioane de lei (aproximativ 1 milion de euro),  Aeroportului Timișoara, respectă normele UE privind ajutorul de stat. Măsura urmărește să compenseze pagubele suferite de aeroport ca urmare a pandemiei de coronavirus”, a informat CE.

Dacia, creșteri puternice pe piețele din Franța și Marea Britanie în iulie. La 7 luni, vânzările au scăzut însă substanțial CITEȘTE ȘI Dacia, creșteri puternice pe piețele din Franța și Marea Britanie în iulie. La 7 luni, vânzările au scăzut însă substanțial

Din cauza măsurilor puse în aplicare de România pentru a limita răspândirea coronavirusului, începând din 16 martie 2020, companiile aeriene care operează pe aeroportul din Timișoara au trebuit să reducă treptat numărul de zboruri regulate, până la încetarea totală a operațiunilor de zbor la 25 martie 2020. Din acest motiv, aeroportul a suferit pierderi importante din exploatare. Abia la 17 iunie 2020 au fost eliminate măsurile restrictive, iar operațiunile de trafic aerian au început să fie reluate, scrie News.ro.

Scopul sprijinului public notificat de România, care ia forma unei subvenții directe, este acela de a compensa Aeroportul Timișoara pentru pierderile suferite ca urmare a suspendării zborurilor din cauza pandemiei de coronavirus în perioada 16 martie -16 iunie 2020.

”Comisia a evaluat măsura în temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), care îi permite să aprobe măsuri de ajutoare de stat acordate de statele membre pentru a despăgubi anumite companii în cazul unor prejudicii cauzate în mod direct de evenimente excepționale, precum pandemia de coronavirus. Comisia a constatat că măsura ar compensa prejudiciul legat în mod direct de pandemie. De asemenea, aceasta a constatat că măsura este proporțională, întrucât compensația avută în vedere nu depășește ceea ce este necesar pentru repararea prejudiciului”, precizează CE.

Prin urmare, Comisia a concluzionat că schema este conformă cu normele UE privind ajutoarele de stat

Instituția anunță că versiunea neconfidențială a deciziei va fi disponibilă cu numărul de caz SA.57178 în Registrul ajutoarelor de stat de pe pagina de internet a DG Competition, de îndată ce vor fi soluționate eventualele aspecte legate de confidențialitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
aeroportul timisoara