CLASAMENT Cele mai vândute automobile electrice din Europa

CLASAMENT Cele mai vândute automobile electrice din Europa
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 30 mai 2021

Tesla Model 3 a fost cel mai vândut automobil electric din Europa, în primul trimestru al acestui an, fiind urmat de alte două modele populare din acest segment. În partea de jos a clasamentului se află însă alte 17 modele nou lansate sau mai vechi, care reușesc să atragă noi clienți către propulsia electrică, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

SUV-urile au câștigat teren și în segmentele electrice ale pieței europene, iar stimulentele acordate de guvernele din UE vor continua să atragă noi clienți, pe măsură ce infrastructura de încărcare se dezvoltă, iar mașinile aduc autonomii tot mai bune, care înlătură așa-numitul range anxiety.

Clasa SUV electrică a înregistrat cele mai multe modele electrice vândute în trimestrul 1 al acestui an, aproape o treime din total, însă procentul din întreaga clasă SUV a fost de numai cel mai mic, 4,3%.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități

În schimb, cea mai mare cotă din segmentul său a fost în cazul mașinilor de clasă medie electrice  (17% din total  clasa D). Motivul este Tesla Model 3, care a avut în ultimele trei luni un volum foarte mare de livrări în Europa, care i-a permis să urce pe locul 4 în clasamentul vânzărilor generale pe continent.

În total, în primul trimestru au fost vândute 197.157 de automobile electrice, 6,6% din totalul vînzărilor auto, potrivit datelor Jato, iar estimările pentru întreg anul vorbesc despre posibilitatea ca pragul de 1 milion de unități să fie atins la finalul acestui an, în premieră. Mai mult decât atât, ieșirea din pandemie și ridicarea restricțiilor în țările UE ar putea genera o creștere și mai mare a cererii, care ar putea, la rândul ei, să conducă la întîrzieri tot mai mari ale livrărilor.

FOTO Primele imagini cu noua generație Porsche Macan, complet electric, camuflat CITEȘTE ȘI FOTO Primele imagini cu noua generație Porsche Macan, complet electric, camuflat

Automobilele de clasă A au fost a doua cea mai mare categorie de vehicule electrice, în trimestrul 1, cu 20% pondere (doar 7% din totalul clasei B), în special datorită lui VW eUp, urmat de Smart ForTwo, care începe să revină pe piață sub noua formă electrificată. Fiat 500 a înregistrat și el o cerere tot mai mare, și s-a clasat pe locul 3 în subsegmentul său.

În clasa B, am putea spune că este în acest moment cea mai puternică rivalitate, Renault Zoe fiind atacată direct de modelele electrice ale Stellantis, Peugeot e-208 și Opel Corsa, astfel că mașina Renault a pierdut 39% din vânzările de anul trecut dar și locul de lider. Renault mizează în acest an și pe Twingo electric, dar și pe intrarea Dacia Spring pe piață, în septembrie.

În segmentul superior, compact, ID.3, vedeta de la sfârșitul anului trecut, a fost afectată de apariția de noi modele în gama VW, respectiv ID.4, astfel că o bună parte dintre potențialii săi clienți au migrat la un model mai mare. De asemenea, uzina în care sunt produse cele două modele a existat o prioritizare a livrărilor, cauzată de criza de semiconductori, astfel că modelul superior, mai profitabil, a fost favorizat.

Să remarcăm și modelele premium electrice, care au înregistrat volume importante, atât Audi e-tron, cât și Polestar 2 și Porsche Taycan.

CLASAMENT Cele mai vândute automobile electrice din Europa

viewscnt
Afla mai multe despre
masini electrice
top masini electrice ue
cele mai vandute masini electrice
tesla model 3
vw id.3
renault zoe
dacia spring