Înmatriculările de vehicule comerciale în Europa au crescut. România, creștere peste media europeană

Înmatriculările de vehicule comerciale în Europa au crescut. România, creștere peste media europeană
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 31 iul 2018

Piața de vehicule comercială din Uniunea Europeană a înregistrat a treia lună consecutivă de creștere în iunie și a încheiat prima jumătate a anului cu un plus de 4,7%, cu aproape 1,3 milioane de autovehicule noi înmatriculate. România a avut o lună iunie foarte bună, în timp ce avansul pe cele șase luni depășește creșterea medie europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În luna iunie, înmatriculările de vehicule comerciale au crescut cu 7,3%, la 247.000 de unități, potrivit datelor ACEA, care precizează că 85% din totalul înmatriculărilor au fost susținute de van-uri, segmentul microbuzelor de transport marfă, care continuă să fie principalul mijloc de transport comericial din Europa.

Trei dintre cele mai mari piețe de autovehicule au generat creșteri în iunie, respectiv Spania (9%), Germania (7,2%) și Franța (3,2%), în timp ce Italia și Marea Britanie au pierdut clienți în comparație cu anul trecut. Un rezultat excepțional a fost înregistrat în Suedia, unde înmatriculările au crescut cu 173% (+196% pe segmentul de LCV) în iunie. Motivul este dat, ca și în cazul pieței de autoturisme, de unele modificări de taxe introduse de acest stat, în 2018.

România a înregistrat în luna iunie un volum de 1.997 vehicule comerciale, o creștere de 25,9%, care plasează țara în topul celor mai active piețe din UE. Segmentul cel mai puternic, cel al vehiculelor ușoare (LCV), a înregistrat un tot lde 1.266 unități, în iunie, cu 17,2% mai multe ca anul trecut.

Pe cele șase luni, piața din UE a crescut cu 4,7%, urcând la aproape 1,3 milioane de vehicule comerciale, cea mai mare creștere dintre piețele de volum fiind înregistrată în Spania (aproape 11 procente), urmată de Franța și Germania. Suedia are cea mai mare creștere procentuală, circa 40% față de anul trecut, datorită avansului din ultimele luni.

România a avut, în cele șase luni care au trecut, o creștere de 7 procente, cu 12.572 vehicule comerciale înmatriculate, din care 8.642 au fost LCV, mai multe cu 9,2% față de anul trecut.

Pe segmente, cele mai multe vehicule de marfă au fost cele ușoare, 1,066 milioane, +5%, în timp ce camioanele între 3,5 tone și 16 tone au reprezentat al doilea cel mai mare segment, cu 195.191 unități, (+3,4%). Camioanele peste 16 tone au înregistrat un volum de aproape 160.000 unități (+3,9%), iar autobuzele și microbuzele de persoane au atins un volum de 20.206 unități (-0,9%).

viewscnt
Afla mai multe despre
vehicule comerciale
lcv
vanuri
microbuze
piata auto