Ministrul Transporturilor: CFR Călători negociază achiziția a 100 de trenuri de tip ”Săgeata albastră”

Ministrul Transporturilor: CFR Călători negociază achiziția a 100 de trenuri de tip ”Săgeata albastră”
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 sep 2018

CFR Călători negociază achiziția a 100 de trenuri rulate de tip ”Săgeata albastră”, urmând să finalizeze negocierile cu firme europene până la sfârșitul anului, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Șova, într-un interviu pentru News.ro. În ceea ce privește CFR SA, ministrul spune că anul viitor va cere Guvernului bani mai mulți pe care societatea să-i folosească la reparații și întreținere.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

”Din păcate, la CFR Călători există un cerc vicios din care nu se poate ieși în situația în care unul din cele mai grave subiecte – anume lipsa de vagoane – va trebui rezolvat. CFR Călători este în negocieri avansate privind obținerea unui contract de leasing operational pentru achiziționarea a 100 de automotoare rulate, de tip ‘Săgeata albastră’, cu două-trei rame, moderne și care consumă puțin. Acestea vor spijini compania, deoarece are piață. Din păcate, pe de altă parte, lipsa acestor vagoane generează un volum de trafic redus din perspectiva numărului de pasageri pe care îi transportă, cu consecințe nefericite privind absorbția de subvenții, pentru că subvenția este raportată la volumul de pasageri”, a declarat ministrul Transporturilor, pentru News.ro.

Eurobarometru: Peste jumătate dintre călătorii români, nemulțumiți de curățenia din trenuri. Românii sunt însă cei mai mulțumiți de ușurința cu care pot cumpăra bilete și de disponibilitatea locurilor în vagoane CITEȘTE ȘI Eurobarometru: Peste jumătate dintre călătorii români, nemulțumiți de curățenia din trenuri. Românii sunt însă cei mai mulțumiți de ușurința cu care pot cumpăra bilete și de disponibilitatea locurilor în vagoane

Șova precizează că nu poate pretinde creșterea volumului subvenției per pasager, deoarece nu se poate încălca Legea concurenței.

”Astăzi, compania înregistrează pierderi, dar caută să își optimizeze modul în care este folosită resursa umană, să exploatăm avantajul de piață pe care îl avem. E frustrant să ai călători și să nu ai vagoane pentru ei”,  a afirmat Șova.

Acesta subliniază că abia peste trei ani am putea vorbi și de vagoane noi achiziționate de companie.

CFR Călători a avut anul trecut pierderi de 20,1 milioane lei, la o cifră netă de afaceri de 1,97 miliarde lei.

În ceea ce privește CFR SA, care administrează infrastructura feroviară, ministrul Transporturilor spune că va face eforturi pentru ca societății să i se aloce mai mulți bani anul viitor, pentru reparații și întreținere.

”Din păcate, orice plan de redresare nu poate să implice doar reformă administrative, ci și resursă financiară. La CFR Infrastructură, e clar că pentru proiectul bugetului de anul viitor va trebui să determin Guvernul și Parlamentul să aloce sume consistente privind măcar asigurarea unor de minimum de reparații la infrastructura feroviară existent. Și pretind că știu cum să fac acest lucru. Va fi o diferență între ceea ce a fost până acum, când s-au cerut bani fără a se preciza unde anume vor fi folosiți. Lucrez împreună cu cei de la CFR SA să pregătească proiecte concrete cu privire la unele zone în care trebuie să se intervină și cu o alocare financiară corespunzătoare, să atingem rezultatele scontate”, a adăugat Șova.

viewscnt
Afla mai multe despre
cfr
lucian sova