Nissan a reușit o nouă creștere a vânzărilor, dar este încă departe de recordurile din perioada Ghosn

Nissan a reușit o nouă creștere a vânzărilor, dar este încă departe de recordurile din perioada Ghosn

Foto dreamstime.com

Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 30 ian 2024

Vânzările constructorului japonez Nissan au crescut anul trecut cu un procent destul de mic, deși perspectivele de la începutul anului se bazau pe o ieșire din criza de semiconductori mult mai solidă. Valorile de producție arată o posibilă scădere a cererii în ultimele 12 luni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Nissan a vândut în 2023 3,37 milioane de autovehicule, ceea ce înseamnă o majorare de 4,6 procente față de anul anterior, când compania resimțea puternic efectele crizei de componente electronice. Pentru prima dată după foarte mult timp, China nu mai este cea mai importantă piață a mărcii, chiar dacă a rămas dependentă de această piață. Cu dor aproape 800.000 de vehicule vândute în China, Nissan a pierdut 16% din volumul înregistrat în 2022 în această țară, ca urmare a vânzării acțiunilor din parteneriatul cu Dongfeng, ceea ce înseamnă un minus de aproape 250.000 de vehicule, care au dus astfel volumul vândut de Nissan în China sub pragul de un milion.

VIDEO&FOTO ANUNȚ - Când ies pe traseu și unde vor circula primele troleibuze noi ale capitalei, după 20 de ani CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO ANUNȚ - Când ies pe traseu și unde vor circula primele troleibuze noi ale capitalei, după 20 de ani

Ca urmare, niciuna dintre piețele pe care se vând mașinile Nissan nu a mai depășit acest prag. SUA a fost în 2023 cea mai mare piață regională a mărcii, cu aproape 900.000 de vehicule livrate, urmată de China și Japonia (cu 480.000 de vehicule).

Europa a adus una dintre cele mai mari creșteri pentru Nissan, în 2023, cu un procent de 20,1% și un volum total vândut de 344.000 de vehicule.

Luna decembrie a adus o majorare cu aproape 20% a vânzărilor Nissan, la nivel global, ceea ar putea da un semnal privind o posibilă tendință de creștere a cererii în lunile următoare.

VIDEO & FOTO Dacia merge în Raliul Dakar cu Sandrider, cel mai spectaculos model din istoria mărcii CITEȘTE ȘI VIDEO & FOTO Dacia merge în Raliul Dakar cu Sandrider, cel mai spectaculos model din istoria mărcii

Producția Nissan a atins o valoare de 3,4 milioane vehicule, în creștere cu 5,9%, din care 2,7 milioane de vehicule au fost fabricate în afara Japoniei, respectiv 605.000 în SUA, 615.000 în Mexic și 780.000 în China, restul fiind produse în alte regiuni ale lumii. În UE, Nissan nu mai are nicio unitate de producție, după renunțarea la facilitățile din Spania. În Marea Britanie, acolo unde sunt produse unele dintre produsele destinate pieței Europene, producția s-a ridicat la 325.000 de vehicule.

Recordul istoric al Nissan în vânzări și producția de autovehicule a fost înregistrat în 2017, an în care volumul livrat clienților a ajuns la 5,77 milioane de autovehicule. Rezultatul din 2023 este mai mic cu 40% față de cel obținut de compania japoneză sub conducerea lui Carlos Ghosn.

viewscnt
Afla mai multe despre
nissan rezultate
vanzari nissan
productie nissan