Președintele Renault: „Am găsit Alianța într-o stare mai proastă decât mi-am imaginat”

Președintele Renault: „Am găsit Alianța într-o stare mai proastă decât mi-am imaginat”

Jean Dominique Senard, alături de foști CEO ai Renault, Nissan și Mitsubishi

Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 23 oct 2019

Președintele Renault, Jean Dominique Senard, a declarat că este hotărât să readucă Alianța Renault Nissan pe calea cea bună începând de anul viitor, în timp ce alte subiecte, cum este iluzoria fuziune cu Fiat Chrysler, nu au prioritate în acest moment.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

Jean Dominique Senard, președintele Renault, este determinat să repare Alianța Renault cu Nissan, care deocamdată există sub forma unei companii olandeze, în care cei doi constructori sunt acționari. Activitatea Alianței a fost puternic afectată de scandalul Ghosn, după arestarea acestuia și acuzațiile aduse lui și foiștilor colaboratori, mulți dintre ei cu funcții de conducere în Alianță. Senard a spus într-o emisiune radio din Franța că vrea ca anul viitor Alianța Renault Nissan „să decoleze”, referindus-e la reducerile de costuri și la investițiile în tehnologie.

Cele două companii folosesc în prezent resursele generate de Alianță, începând de la contractele cu furnizorii și terminând cu platformele comune dezvoltate de ingineri ai celor două companii, care astăzi se regăsesc pe noile modele, cum este Reanult Clio sau Nissan Juke, platforme ce în curând vor echipa și modelele mărcii Dacia. Numai că scandalul din ultimul an a pus frână pentru multe dintre proiecte. „Dacă din 2020 nu reușim să începem să extragem întreg potențialul acestei alianțe, voi considera asta un eșec, la un nivel personal și pentru echipele noastre”, a mai spus Senard. El a afirmat că a descoperit „o alianță într-o stare mai proastă decât mi-am imaginat”.

Referitor la eventuale încercări de reactualizare a fuziunii cu Fiat Chrysler, discutată intens în luna iunie, Jean Dominique Senard a spus că „astăzi nu mai este pe masă”, fiind considerat un subiect secundar față de proiectele industriale ale Renault și Nissan.

Senard a mai răspuns și întrebărilor legate de posibilitatea ca Renault să-și reducă participația la Nissan, o chestiune pe care japonezii ar fi cerut-o. El a precizat că un astfel de punct nu se află pe lista priorităților sale, dar „nimic nu poate fi exclus pentru totdeauna”.

Volkswagen taie puțin din elanul României: asigură că nu caută locații alternative la fabrica din Turcia CITEȘTE ȘI Volkswagen taie puțin din elanul României: asigură că nu caută locații alternative la fabrica din Turcia

Jean Dominique Senard a fost CEO al Michelin și a fost recrutat de Franța, acționar important al Renault cu 15%, pentru a prelua conducerea companiei, după plecarea lui Ghosn. Luna aceasta, el a stat în spatele eliminării lui Thierry Bollore din postul de CEO al Renault, în doar câteva zile, ca un gest de îngăduință în fața partenerilor de la Nissan. Totul s-a petrecut la scurt timp după ce CEO-ul Nissan, Hiroto Saikawa, a fost îndepărtat și el de board-ul companiei japoneze.

Consiliul de Administrație al Renault, condus acum provizoriu de fosta șefă a finanțelor companiei, Clotilde Delbos, a anunțat că și-a revizuit țintele financiare ale companiei pentru 2019, cu scăderi de venituri, profit și vânzări.

viewscnt
Afla mai multe despre
renault
alianța renault nissan
jean dominique senard