Producția de mașini din România a crescut în octombrie, dar rămâne la același nivel cu 2022, pe întreg anul

Producția de mașini din România a crescut în octombrie, dar rămâne la același nivel cu 2022, pe întreg anul
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 17 nov 2023

Cele două companii auto care produc vehicule în România și-au redresat producția în luna octombrie, după ce în cele trei luni anterioare înregistrau un declin neașteptat. Producția de autoturisme din România a crescut în luna a zecea cu aproape 15 procente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

România a revenit la o producție de autovehicule în creștere, raportat la anul anterior, având o majorare de 14,48% în luna octombrie, cu un volum total de 49.230 de unități produse la Craiova și Mioveni. Volumul este al treilea cel mai mare din acest an, ceea ce arată că revenirea este una consistentă. Practic, doar în martie, când erau asamblate 55.400 de vehicule, și în mai, cu 51.125 vehicule, erau depășite 50.000 de unități produse, într-un context favorabil la acel moment. Acum, Dacia a fabricat în luna octombrie 30.271 de autoturisme, unul dintre cele mai ridicate volume din acest an pentru fabrica din județul Argeș, iar Ford a produs, la rândul său, 18.959 autoturisme, de asemenea unul dintre cele mai mari din 2023, în condițiile în care fabrica a rămas într-un singur model după ieșirea din producție a lui EcoSport.

Chiar și în aceste condiții, în acest moment producția de autoturisme din România rămâne la un nivel aproximativ egal comparativ cu 2022, având de fapt o creștere cu un procent subunitar (0,03%), care arată cât de mare a fost impactul scăderilor din iunie – septembrie, care s-au adăugat celor din martie și aprilie.

În total, au fost produse 425.090 autoturisme, la Mioveni și Craiova, dintre care Ford a produs 160.289 vehicule, în scădere cu 3,7% față de anul trecut, iar Dacia a produs 264.801 vehicule, cu numai 2,4% mai multe decât în 2022.

Dacia oprește comenzile pentru Spring în Franța CITEȘTE ȘI Dacia oprește comenzile pentru Spring în Franța

În acest moment, estimările pentru finalul anului nu mai sunt la fel de optimiste ca până acum, dar dacă este menținut ritmul din ultimele 2 – 3 luni, vom înregistra o depășire de câteva procente a volumului produs în 2022, cu un volum de aproximativ 520.000 de vehicule. Nivelul ar putea fi chiar mai ridicat, dacă luăm în calcul startul producției de vehicule comerciale la Craiova, care ar putea aduce câteva mii de vehicule în plus la totalul estimat.  

Producția de mașini din România a crescut în octombrie, dar rămâne la același nivel cu 2022, pe întreg anul

viewscnt
Afla mai multe despre
masini
dacia
ford