Proiect OUG Prima Mașină Reeșapată: Guvernul vrea să stimuleze achiziția de mașini noi… însă numai dacă sunt ieftine

Proiect OUG Prima Mașină Reeșapată: Guvernul vrea să stimuleze achiziția de mașini noi… însă numai dacă sunt ieftine
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 1 nov 2018

Șoferii care vor să-și achiziționeze mașini prin Programul de stimulare a cumpărării de autovehicule noi, controversatul Program Prima Mașină, trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din prețul de achiziție a autoturismului nou pentru autoturismele cu motor cu ardere internă, de minimum 25% pentru autoturismele hibrid și de minimum 30% pentru autoturismul electric hibrid și pur electric, se precizează într-un proiect de Ordonanță de Urgență.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Garanția statului va rămâne tot de maximum 50% din finanțarea acordată

Beneficiarii programului nu-și vor putea achiziționa însă orice mașină, ci numai cele care îndeplinesc cel puțin cerințele minime ale standardului EURO 6.

În plus, potrivit proiectului de act normativ amintit, pentru autoturismele cu motor cu ardere internă), prețul de achiziție nu poate depăși suma de 50.000 lei (10.700 euro), plus TVA. Pentru autoturismele cu sistem de propulsie hibrid prețul de achiziție nu poate depăși suma de 100.000 lei (21.400 euro), plus TVA, iar pentru autoturismele electric hibrid și pur electric, prețul de achiziție nu poate depăși suma de 150.000 lei (32.100 euro), la care se adaugă TVA.

Vestea bună pentru șoferi este că facilitățile acordate prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național și prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, respectiv ecobonusul și ecotichetul se pot utiliza pentru justificarea achitării avansului de 5%, 25%, respectiv 30%, după caz.

Cuantumul unei primei de casare este în prezent de 6.500 lei. Această se acordă în funcție de cantitatea de emisii de CO2/km generată de sistemul de propulsie al mașinii noi, în regim de funcționare mixt. Mai exact, nu trebuie să depășească 130 de grame de dioxid de carbon pe km.

FOTO Primele 20 de autobuze Euro 6 de la Otokar au ajuns în București. Când vor ieși în trafic CITEȘTE ȘI FOTO Primele 20 de autobuze Euro 6 de la Otokar au ajuns în București. Când vor ieși în trafic

La prima de casare se poate adaugă un ecobonus. La achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcționare mixt, se acordă un ecobonus în valoare de 1.000 lei, iar la achiziționarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, se acordă un ecobonus în valoare de 1.700 lei. Ecobonusurile se pot cumula dacă sunt îndeplinite ambele condiții, suma maximă pe care o poate obține un proprietar de autovehicul la achiziția unuia nou, după casarea celui vechi, fiind de 9.200 de lei.

În ceea ce privește vehiculele electrice, potrivit Programului Rabla PLUS, se acordă un Ecotichet de 45.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric și unul de 20.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, care generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km.

Guvernul motivează apelarea la adoptarea unei OUG invocând perioada lungă pe care o presupune procedura parlamentară, precum și faptul că se propune introducerea unei serii de elemente noi care necesită o corelare urgentă a anumitor prevederi cu facilitățile oferite în cadrul Programelor RABLA CLASIC și RABLA PLUS, a căror perioadă de derulare este 2017-2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
rabla
subventie
masini
noi