Renault și-a majorat veniturile după trei trimestre și reconfirmă perspectivele financiare pentru finalul anului

Renault și-a majorat veniturile după trei trimestre și reconfirmă perspectivele financiare pentru finalul anului
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 19 oct 2023

Creșterea veniturilor Renault Group în acest an a încetinit în trimestrul al treilea, dar rămâne la un ritm peste cel al vânzărilor, în special pe fondul unui mix al prețurilor mai bun.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cifra de afaceri a grupului Renault, care deține și Dacia, a crescut în trimestrul al treilea cu 7,6%, sectorul auto având un avans mai mic, de 5 procente, cu un total de 9,76 miliarde euro (8,95 miliarde euro sectorul auto). Peste un miliard de euro au fost generați de serviciile de mobilitate și de activitățile de finanțare.

După aproape 20 de ani, trenurile vor reveni pe linia clasică dintre București și Giurgiu CITEȘTE ȘI După aproape 20 de ani, trenurile vor reveni pe linia clasică dintre București și Giurgiu

După primele trei trimestre, Renault Group are o cifră de afaceri de 34,2 miliarde euro, cu 20,1% mai mare decât în urmă cu un an, din vânzarea de automobile, și 3,1 miliarde euro din servicii de mobilitate și finanțări, cu un total de 37,3 miliarde euro, cu 21,1% peste nivelul din 2022.

Compania nu a oferit detalii privind profitabilitatea în acest moment, dar a anunțat că păstrează neschimbate perspectivele pentru finalul de an, cu o marjă operațională între 7 și 8 procente și un flux de numerar de cel puțin 2,5 miliarde euro.

Vânzările grupului au însumat 1,64 milioane autovehicule, în primele nouă luni ale anului, cu aproape 11 procente peste nivelul din 2022, din care 1,12 milioane vehicule au fost vândute de marca Renault și 493.511 de marca Dacia. Brandul premium Alpine a vândut 2.887 automobile, cu 16 procente mai mult.

„Renault Group a reușit din nou o performanță solidă în trimestrul al treilea, cifra de afaceri totală fiind în creștere cu 13,8% la nivel constant al ratelor de schimb. Am intrat în ultimul trimestru al anului cu încredere și confirmăm ameliorarea profitabilității începând cu a doua jumătate a anului, ca urmare a lansării noilor modele și a efectului benefic al programului de reduceri de costuri și a politicii noastre comerciale disciplinate, orientată către crearea de valoare” a declarat Thierry Pieton, CFO Renault Group.

FOTO & VIDEO Citroen devine tot mai mult un rival puternic al mărcii Dacia. Nou model electric lansat, cu un preț apropiat de Dacia Spring CITEȘTE ȘI FOTO & VIDEO Citroen devine tot mai mult un rival puternic al mărcii Dacia. Nou model electric lansat, cu un preț apropiat de Dacia Spring

Compania a confirmat planurile privind cele două entități ce se vor desprinde din activitățile curente, Prima este Horse, care va prelua activitățile de producție de motoare și va crea o nouă companie împreună cu Geely, fiind în derulare negocierile cu Aramco pentru a se alătura. A doua este Ampere, care va prelua dezvoltarea și producția de mașini electrice, în care urmează să devină parteneri cei de la Nissan, însă sunt așteptați și alți investitori, după înființarea companiei, în luna noiembrie și listarea ei pe bursă, în primul semestru al lui 2024. Tot până la finalul acestui an va avea loc și tranzacția prin care aproape 20% din acțiunile Nissan vor fi transferate unui trust.

„Confirmăm faptul că încheierea tranzacției va avea loc până la sfârșitul anului, așa cum este planificat. Aceasta va conduce la crearea de valoare suplimentară prin proiecte operaționale comune și va oferi Renault Group oportunitatea de a realoca într-un mod optim o parte din capitalul său”, a explicat Thierry Pieton.

Stellantis va lansa până la șapte mașini electrice ieftine, pe platforma noului Citroen e-C3 CITEȘTE ȘI Stellantis va lansa până la șapte mașini electrice ieftine, pe platforma noului Citroen e-C3

Renault a mai anunțat că a înregistrat o scădere a stocurilor la 542.000 de vehicule, încă departe de ținta de a coborî sub pragul de 500.000 de vehicule, având în vedere că în ultimul trimestru s-a produs o scădere de 27.000 de vehicule. Stocul este suficient pentru 2,5 luni de vânzări, spun cei de la Renault, însă ritmul tot mai lent al vânzărilor ar putea afecta ținta companiei pentru finalul acestui an. Din totalul vehiculelor pe stoc, 226.000 sunt ale companiei și 316.000 ale dealerilor.

Modelul electric Megane E-TECH Electric a înregistrat 11.500 unități vândute în trimestrul al treilea din 2023, însă compania spune că a avut un nivel mai scăzut al facturărilor în acest interval, influențând performanțele financiare ale grupului. Dacia Spring a avut un volum mai mare, 16.000 de unități.

viewscnt
Afla mai multe despre
rezultate renault
venituri renault
profit dacia
vanzari renault
rezultate dacia