Sindicatele Volkswagen se opun construirii în Turcia a unei fabrici de 1,3 miliarde de euro

Sindicatele Volkswagen se opun construirii în Turcia a unei fabrici de 1,3 miliarde de euro
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 2 nov 2019

Liderul de sindicat din cadrul Volkswagen Group, Benrd Osterloh, este împotriva continuării investiției într-o uzină în Turcia. O declarație a acestuia pe această temă a fost publicată de ziarul intern al companiei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

„Reprezentanții sindicatelor resping aprobarea (n.r. investiției) atât timp cât Turcia încearcă să-și atingă scopurile politice cu război și forță”, este citatul din Bernd Osterolh, șeful consiliului angajaților și membru în Consiliul de Supervizori al VW AG, potrivit Automotive News. Asta înseamnă că în ședința din 15 noiembrie, în care se va lua decizia cu privire la investiție, vor fi cel puțin două voturi împotriva construirii fabricii VW - Skoda în Turcia. Anterior, unul din cei mai importanți membri ai board-ului Volkswagen AG, Stephan Weil, prim ministru al landului Saxonia Inferioară, a declarat că se opune vehement construirii noii fabrici în Turcia. Stephan Weil este reprezentantul landului în acționariatul companiei, cu 20% drept de vot.

Cel mai mare producător mondial de bancnote nu poate pune capăt pierderilor CITEȘTE ȘI Cel mai mare producător mondial de bancnote nu poate pune capăt pierderilor

Șefii Volkswagen AG se află într-un impas serios și trebuie să ia o decizie rapidă. Producția viitoarei generații Passat are nevoie de o fabrică certă, iar construcția unei facilități de la zero durează circa doi ani, adică exact cât a mai rămas până la lansarea acestui model. După ce au ales Manisa, localitate din Turcia, aflată pe coasta de vest a Turciei, la doar 40 de kilometri de Izmir, șefii VW au anunțat că suspendă orice decizie finală, din cauza atacurilor turcești din Siria. Alegerea Turciei pentru noua fabrică a ținut cont atât de potențialul pieței locale de a absorbi o parte din producție, dar și de poziționarea uzinei la distanțe relativ egale de piețe importante, UE și Orientul Mijlociu.

Reprezentanți ai VW au declarat că se pot extinde unele dintre actualele uzine pentru a prelua viitoarea producție a Passat. Una dintre uzinele vehiculate este cea din Slovacia, în care sunt fabricate în acest moment VW Touareg, Audi Q7 și Q8, și Porsche Cayenne.

Țările care s-au aflat pe lista scurtă a VW pentru noua uzină, între care și România, au încercat în ultima perioadă să deschidă noi negocieri cu compania, pentru a atrage această investiție de peste 1 miliard de euro.

VW este îngrijorată de situația politică și monitorizează cu atenție evoluțiile, le-a spus jurnaliștilor miercuri directorul financiar Frank Witter. Nu există o presiune imediată legată de timp pentru a căuta alternative și actualele fabrici pot fi modernizate pentru extinderea capacității de producție, în Slovacia și în alte țări, a explicat oficialul VW.

Reprezentanții sindicatelor au jumătate din locuri în Consiliul de Supervizare al producătorului auto și drept de veto.

„Reprezentanții muncitorilor repudiază aprobarea (n.r. investiției) atât imp cât Turcia încearcă să-și atingă scopurile politice cu război și forță”, este citatul din Bernd Osterolh, șeful consiliului angajaților și membru în Consiliul de Supervizori al VW AG, potrivit Automotive News. Asta înseamnă că în ședința din 15 noiembrie, în care se va lua decizia cu privire la investiție, vor fi cel puțin două voturi împotriva construirii fabricii VW - Skoda în Turcia. Anterior, unul din cei mai importanți membri ai board-ului Volkswagen AG, Stephan Weil, prim ministru al landului Saxonia Inferioară, a declarat că se opune vehement construirii noii fabrici în Turcia. Stephan Weil este reprezentantul landului în acționariatul companiei, cu 20% drept de vot.

viewscnt
Afla mai multe despre
volkswagen
turcia