TABEL Noi scumpiri. Prețul carburanților a urcat cu 7% într-o singură săptămână. Unde mai poate fi găsită benzină ieftină

TABEL Noi scumpiri. Prețul carburanților a urcat cu 7% într-o singură săptămână. Unde mai poate fi găsită benzină ieftină

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 8 iul 2024

Carburanții s-au scumpit cu aproximativ 7% în prima săptămână a lunii iulie, majorării de preț cauzată de creșterea accizelor, de peste 40 de bani/l, din prima zi a lunii adăugându-i-se și o creștere de 8 bani/l ca urmare a evoluției cotațiilor internaționale. Ultima scumpire, de 4 bani/l, a fost efectuată astăzi de liderul pieței, OMV Petrom, atât la benzină, cât și la motorină, atât în stațiile Petrom, cât și în cele OMV, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Comparativ cu prețurile din weekend, în 123 de stații Petrom în care există o ofertă promoțională, prețurile de astăzi sunt cu 9 bani/l mai ridicate la carburanții standard și cu 14 bani/l la cei premium.

VIDEO Bucureștiul pregătește deschiderea unui nou bulevard CITEȘTE ȘI VIDEO Bucureștiul pregătește deschiderea unui nou bulevard

Și asta pentru că, în weekend, în perioada 15 iunie – 31 iulie 2024, compania are o campanie promoțională, în 123 din stațiile Petrom putându-se cumpăra carburanți standard mai ieftini cu 5 bani/l și benzină și motorină extra mai ieftine cu 10 bani/l. Reducerea se aplică direct în prețul de la pompă, în fiecare weekend din perioada campaniei, în intervalul vineri, ora 23:00 – duminică ora 23:00.

Joia trecută, OMV Petrom a scumpit combustibilii cu 5 bani/l, la numai 2 zile după ce-i ieftinise cu 4 bani/l.

Dacă pe 30 iunie, în stațiile Petrom benzina costa 6,96-7,06 lei/l (cu reducerea de weekend aplicată), pe 8 iulie, aceasta a ajuns la 7,47-7,54 lei/l.

ULTIMA ORĂ Circulația pe Valea Oltului va fi închisă timp de o lună pe timpul zilei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Circulația pe Valea Oltului va fi închisă timp de o lună pe timpul zilei

În prezent se mai poate cumpăra benzină la un preț inferior celui de 7,5 lei/l doar în 3 stații Petrom din capitală (doctor Herescu, Jiului și Petrom city).

Similar în cazul motorinei: dacă în ultima zi a lunii trecute prețurile erau de 7,13-7,19 lei/l (cu reducerea de weekend inclusă), în prezent ele sunt de 7,61-7,64 lei/l.

Cu alte cuvinte, benzina s-a scumpit în numai o săptămână 7,3% sau cu 51 de bani/l, din care 43 bani/l este efectul majorării accizelor, iar motorina cu 6,7% sau 48 de bani/ din care 40 de bani/l este efectul fiscal.

VIDEO&FOTO ANUNȚ Pregătiri pentru deschiderea circulației pe cel mai nou nod rutier dintre două autostrăzi din România CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO ANUNȚ Pregătiri pentru deschiderea circulației pe cel mai nou nod rutier dintre două autostrăzi din România

Așa cum ne-au obișnuit, în cursul zilei de luni și celelalte companii, Lukoil, Mol și Rompetrol, vor efectua o mișcare de preț similară.

Cotațiile țițeiului Brent se situează la aproape 86,5 dolari/barail, cu un dolar/baril sub cel mai ridicat nivel al ultimilor 3 luni, înregistrat în urmă cu 4 zile, și cu aproape 10 dolari pe baril peste minimul de 77 dolari/baril înregistrat la începutul lunii iunie.

Ponderea taxelor pe consum, accize și TVA, transferate integral clienților finali, în prețul carburanților, a sărit de 48%, în cazul benzinei, și de 45%, în cel al motorinei, în urma majorării importante de accize de pe 1 iulie.

Măsurile fiscale ale guvernul au „stimulat” creșterea cu 10% a prețurilor carburanților în acest an, scumpirea de 1 iulie, survenind uneia, tot fiscală, ca urmare a primei etape de majorare a accizelor, de 29 bani/l la benzină și 26 bani/l la motorină, din prima zi a acestui an.

FOTO Metrorex a cumpărat șină nouă pentru Magistralele 1 și 2 CITEȘTE ȘI FOTO Metrorex a cumpărat șină nouă pentru Magistralele 1 și 2

Pentru 2023, Guvernul a acordat o derogare prin care accizele la benzină și motorină erau scutite de la indexarea cu rata inflației, de 13,8% în 2022.

Așa se face că, potrivit formulei de calcul legiferate anul trecut, în 2024, se pare că șoferi vor “plăti” și derogarea acordată pentru 2023, accizele indexându-se mult mai agresiv, nu numai cu rata inflației din 2023, 8,8%, ci și cu cea din 2022, 13,8%.

viewscnt
Afla mai multe despre
benzină
motorină
scumpiri
omv
petrom
mol
rompetrol
lukoil
accize
scumpiri