TABEL Revin scumpirile. OMV Petrom a crescut prețul motorinei pentru prima dată în ultimele 3 luni

TABEL Revin scumpirile. OMV Petrom a crescut prețul motorinei pentru prima dată în ultimele 3 luni

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 17 iun 2024

Motorina s-a scumpit pentru prima dată în ultimele 3 luni, perioada în care aceasta s-a ieftinit cu aproape 50 de bani/l, în urma deciziei de luni a liderului pieței, OMV Petrom de a majora prețul dieselului cu 4 bani/l și de a păstra același preț la benzină, conform datelor analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Ultima dată când OMV Petrom a scumpit motorina a fost la începutul lunii aprilie, când prețul acesteia ajunsese la 7,45-7,48 lei/l. A urmat o perioadă de ieftiniri, care s-a încheiat astăzi, în care prețul diesel-ului a scăzut cu aproape 50 de bani/l.

În urma scumpirilor de astăzi, prețul benzinei standard (6,87-6,94 lei/l) se situează cu 9-13 bani sub prețul motorinei (7,00-7,03 lei/l) în stațiile Petrom.

Automobilul Mini al BMW, amenințat cu cel mai mare tarif pentru vehiculele electrice din UE CITEȘTE ȘI Automobilul Mini al BMW, amenințat cu cel mai mare tarif pentru vehiculele electrice din UE

Și în stațiile OMV situația este asemănătoare, un litru de benzină standard costând 6,99-7,03 lei, iar unul de motorină, 7,08-7,11 lei.

Comparativ cu prețurile din weekend, când în 123 stații Petrom au fost practicate prețuri promoționale reduse cu 5 bani/l la carburanții standard, în acestea majorarea a fost și mai mare, de 9 bani/l.

Norvegia nu va aplica tarife vamale mașinilor din China CITEȘTE ȘI Norvegia nu va aplica tarife vamale mașinilor din China

În perioada 15 iunie – 31 iulie 2024, în 123 din stațiile Petrom, se pot cumpăra carburanți standard mai ieftini cu 5 bani/l și benzină și motorină extra cu 10 bani/l.

Reducerea se aplică direct în prețul de la pompă, în fiecare weekend din perioada campaniei, în intervalul vineri, ora 23:00 – duminică ora 23:00. 

La începutul lunii august 2023, prețul benzinei era aproape identic cu cel al motorinei, după care, în urma evoluției cererii sezoniere, atât locale, cât și continentale și regionale, în luna noiembrie, diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a atins un maxim de peste 75 de bani/l.

În urmă cu 2 ani, însă, în luna octombrie 2022, aceasta se situase și la peste 1,5 lei/l.

România este importatoare netă de motorină și exportatoare netă de benzină.

Cotațiile țițeiului Brent se situau luni dimineață la 82,3dolari/baril, în creștere cu 5 dolari/baril față de minimele ultimelor 6 luni înregistrate în urmă cu 10 zile.

Evoluția prețului benzinei și motorinei din ultimul an

Evoluția prețului benzinei și motorinei din ultimul an

Ca urmare a politicii fiscale a Guvernului, de la 1 iulie, benzina se va scumpi cu 43 bani/l, iar motorina cu 40 bani/l. Asta după ce, din același motiv de politică fiscală, benzina s-a scumpit cu 29 bani/l, iar motorina, cu 26 bani/l, în prima zi a acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
benzină
motorină
ieftiniri
omv
petrom
mol
rompetrol
lukoil