Tranzacție: LOT cumpără compania germană Condor, premierul polonez exclamă: "O dovadă a puterii economiei Poloniei, rolurile s-au inversat!"

Tranzacție: LOT cumpără compania germană Condor, premierul polonez exclamă: "O dovadă a puterii economiei Poloniei, rolurile s-au inversat!"
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 24 ian 2020

Compania aerienă germană Condor Flugdienst, o subsidiară a touroperatorului britanic Thomas Cook, intrat anul trecut în faliment, va fi preluată de compania aeriană poloneză LOT.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Condor are o flotă de aproape 60 de avioane și circa 4.900 de angajați în timp ce LOT are o flotă de 80 de avioane. Condor operează 59 din cele peste 100 de avioane ale grupului Thomas Cook.

În Germania, Condor concurează cu Lufthansa și TUI fly.

EXCLUSIV Gigantul american WeWork renunță la România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul american WeWork renunță la România

Premierul polonez Mateusz Morawiecki apreciat că achiziția este o dovadă a puterii economiei Poloniei. "Până acum, companiile străine preluau active poloneze importante, dar acum rolurile s-au inversat", a afirmat Morawiecki.

În toamna anului 2018, Guvernul Poloniei a anunțat că are în plan, cu implicarea LOT, construcția unui aeroport în valoare de 19 miliarde de dolari în apropierea Varșoviei, care să fie cel mai mare din Europa, pentru a demonstra importanța economică tot mai mare a țării. Noul aeroport, care se va afla la o distanță de 15 minute cu trenul față de gara centrală din Varșovia, este esențial pentru ambițiile LOT de triplare a traficului de pasageri și de dezvoltare a zborurilor pe distanțe lungi, către Asia și Americi.

Polonia este a șasea cea mai populată țară din UE și a opta mare economie din blocul comunitar, iar guvernul de la Varșovia afirmă că aeroportul poate arăta că țara este o putere emergentă.

LOT este o companie membră a Star Alliance. În 2019, pentru al patrulea an la rând, LOT a raportat o creștere puternică a numărului de pasageri. Compania poloneză a transportat peste 10 milioane pasageri anul trecut, cu 1,3 milioane mai mulți decât în 2018. 

FOTO Mercedes-Benz a dezvăluit noua generație GLA, într-un eveniment exclusiv digital CITEȘTE ȘI FOTO Mercedes-Benz a dezvăluit noua generație GLA, într-un eveniment exclusiv digital

LOT deține 49% și din compania aeriană Nordica, controlată de statul estonian.

LOT este abia al 19-lea operator aerian din Europa, dar are unele avantaje, fiind unul dintre puținii operatori independenți care mai activează în regiune. Nu este însă cea mai mare companie aeriană de pe piața poloneză, Wizz Air și Ryannair având mai mulți pasageri.

Operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche firmă de turism din lume, a anunțat în septembrie intrarea în faliment.

FOTO Cristiano Ronaldo a cumpărat cel mai scump apartament din Portugalia CITEȘTE ȘI FOTO Cristiano Ronaldo a cumpărat cel mai scump apartament din Portugalia

Ulterior, Condor a primit de la Guvernul german un credit punte în valoare de 380 milioane euro.

La acel moment, operatorul irlandez Ryanair a transmis că nu este interesat să achiziționeze Condor, dar va lua în considerare cumpărarea unor părți dacă operatorul german va fi divizat din motive de concurență.

viewscnt
Afla mai multe despre
thomas cook
condor
lot
polonia