UNTRR: Reprezentanții Finanțelor au promis că vor veni cu o propunere despre cum se poate interveni asupra tarifelor RCA

UNTRR: Reprezentanții Finanțelor au promis că vor veni cu o propunere despre cum se poate interveni asupra tarifelor RCA
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 dec 2015

Reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice (MFP) s-au angajat că miercuri, 16 decembrie, vor analiza și vor reveni cu o propunere despre cum se poate interveni asupra tarifelor RCA pe termen scurt, la solicitarea reprezentanților Uniunii Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), potrivit unui comunicat al Uniunii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aproximativ 60 de transportatori au protestat, marți, în Piața Constituției, față de triplarea prețului asigurării RCA la autovehiculele comerciale.

"Reacția autorităților la mitingul de protest organizat de UNTRR, miercuri, 16 decembrie 2015, este aceea că MFP va veni cu o propunere de intervenție pe piața RCA. În timpul protestului, o delegație UNTRR s-a întâlnit cu reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice (MFP) având în vedere faptul ca în urma discuțiilor anterioare purtate cu Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu s-a ajuns la niciun rezultat, iar emiterea unui act normativ prin Parlament necesită o perioadă îndelungată", se menționează într-un comunicat al UNTRR.

Reprezentanții UNTRR susțin că au depus o solicitare prin care, în mod excepțional, au cerut emiterea unei Ordonanțe de Guvern cu efecte pentru anul 2016, cu aplicare imediată de la 1 ianuarie, care să limiteze valorile asigurărilor RCA/carte verde la valori normale de maximum 5.000 de lei pe 12 luni pentru autovehiculele comerciale de mărfuri și persoane care fac transporturi rutiere internaționale, la maximum 2.000 lei pe 12 luni pentru autovehiculele de transport public local și la maximum 300 lei pe 12 luni pentru autoturisme.

"Aceste valori propuse de către UNTRR sunt oricum de 3 ori mai mari față de cele din anul 2012, când tariful RCA pe 12 luni pentru un autovehicul de transport internațional de mărfuri sau persoane era de 1.200 lei", se menționează în comunicat.

Totodată, reprezentanții UNTRR au subliniat că statul român ar trebui să înțeleagă că se află în competiție cu celelalte state și că trebuie să facă tot posibilul să dea șansă agenților economici din România să poată face afaceri mai mari și mai profitabile din care să poată plăti taxele și impozitele aferente și să scadă presiunea pe bugetul de stat.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a sesizat Comisia Europeană și Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere (IRU) cu privire la ”colapsul iminent al sistemului RCA/Carte verde din România”, în condițiile în care tarifele încep de la 3.000 euro și trec de 25.000 de euro pentru un camion cu cinci ani vechime, susțin reprezentanții transportatorilor.

Reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au identificat probleme în ceea ce privește corectitudinea calculului actuarial la asigurători, care a stat la baza stabilirii nivelului primelor, astfel încât a fost solicitată, în anumite cazuri, refacerea acestor calcule, potrivit unui comunicat al instituției remis săptămâna trecută AGERPRES.

În cadrul controalelor care se desfășoară la asigurători pe parcursul lunii decembrie va fi urmărit modul de calcul al primelor RCA și, în cazul în care se vor constata încălcări ale prevederilor legislației aplicabile, ASF subliniază că ”își rezervă dreptul de a sesiza și Consiliul Concurenței”.

Reprezentanții ASF au anunțat în 26 noiembrie că vor demara, începând din luna decembrie, mai multe controale la societățile de asigurări pentru verificarea cauzelor creșterii tarifelor RCA față de perioadele precedente, în condițiile în care tarifele primelor RCA au crescut cu 300% - 400% pentru categoria societăților care operează în domeniul transportului auto.

În afara acțiunilor de control, ASF și-a propus, în urma întâlnirilor cu reprezentanții transportatorilor și ai societăților de asigurare, adoptarea unor măsuri care să optimizeze pe viitor funcționarea pieței RCA. Printre cele mai importante direcții de acțiune se regăsesc: elaborarea unui model actuarial de calcul al RCA pentru transportatori, împreună cu Asociația Română de Actuariat, care să fie recomandat ca model de referință societăților de asigurări care au notificat creșteri exagerate ale tarifelor, realizarea în regim de urgență a unei întâlniri comune cu reprezentanți ai transportatorilor și ai societăților care practică RCA pentru identificarea unor soluții concrete, precum și inițierea demersurilor pe lângă Parlamentul României pentru actualizarea legii asigurărilor obligatorii.

UNTRR este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 14.000 membri - operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
transporturi
rca
finante