VIDEO Noii șefi ai Toyota au anunțat 10 noi mașini electrice în doar trei ani și hibride plug-in cu autonomie de 200 km

VIDEO Noii șefi ai Toyota au anunțat 10 noi mașini electrice în doar trei ani și hibride plug-in cu autonomie de 200 km
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 7 apr 2023

Noul management al Toyota Motor Co. a prezentat într-o amplă intervenție video noul plan al companiei, care schimbă radical abordarea pe segmentul electric al japonezilor, care până acum au stat în expectativă din punctul de vedere al acestei tehnologii și au preferat să vândă motoare hibrid.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Koji Sato, noul președinte și CEO al Toyota Motor, împreună cu noua echipă pe care și-a format-o după ce a fost numit în funcție, a prezentat noua strategie de electrificare a companiei, odată cu preluarea funcției. Prezentarea a început cu un slogan propriu, „Să facem mașini din ce în ce mai bune!”, susținut de o serie de argumente care l-au inclus și pe președintele Toyoda („este un șofer maestru”, cel care a renunțat la poziția de CEO în favoarea lui Sato.

Primul lucru pe care l-a spus Koji Sato în prelegerea sa a fost dorința de a transforma Toyota într-o „companie de mobilitate”, o expresie pe care am mai auzit-o în ultimii ani și la alți directori de companii auto.

În privința emisiilor, noul șef al Toyota a anunțat în primul rând că vrea să ajungă la o neutralitate de carbon până în 2050, asta însemnând că vehiculele produse de companie vor trebuie să nu aibă emisii de CO2 pe parcursul vieții lor, atât în producție, cât și în funcționare. Primul pas va fi cel de „populrizare a vehiculelor electrificate”, o expresie care include și hibridele pe care astăzi Toyota se bazează excesiv. Ordinea priorităților este și ea evident în favoarea hibridelor: „Vom consolida vânzările de vehicule electrice hibride, inclusiv pe piețele emergente și vom crește numărul de opțiuni de vehicule electrice hibride plug-in”. Abia la final, Sato a pus electricele: „Ne vom extinde gama de vehicule electrice cu baterie, sau BEV, care reprezintă o opțiune importantă, în următorii câțiva ani”. Explicația este simplă: Toyota nu vinde în acest moment decât un singur vehicul 100% electric, bZ4X, care s-a alăturat lui Mirai, primul automobil FCEV din industria auto. Pentru a deveni un jucător important pe piața de mașini electrice, japonezii au nevoie să dezvolte și, apoi, să lanseze noi modele, iar acestea urmează să apară.

Strategia de electrificare a fost structurată de noul șef al Toyota în trei domenii, denumite „Mobility 1.0, 2.0 și 3.0. Primul este despre mobilitatea energiei și despre posibilitatea ca vehiculele să devină sursă de energie electrică pentru comunitate, împreună cu conectarea lor, cu ajutorul software-ului. Al doilea domeniu se referă la mobilitatea pentru persoanele care nu și-o permit în acest moment, care vor beneficia de servicii de tipul car-sharing au ride-sharing. Al treilea domeniu se referă la mobilitatea integrată cu sistemele sociale, energetice, de transport și logistică.

Detalii despre planurile cu mașini complet electrice au fost prezentate de vicepreședintele executiv Hiroki Nakajima, care a spus că Toyota va lansa 10 modele noi BEV, până în 2026, care vor genera vânzări de 1,5 milioane unități. Pe lângă acestea, care sunt deja în dezvoltare, compani va dezvolta „o nouă generație de vehicule cu baterii”, cu o autonomie dublă, cu un design nou și cu performanțe crescute. Tot Nakajima a mai explicat că procesele de producție vor fi modificate astfel încât să fie reduse procesele la jumătate, cu linii mai eficiente, inspecții de calitate autonome și transport fără echipaj. „Vom transforma complet peisajul fabricilor noastre”, a mai spus Nakajima.

Corespondență din Istanbul - Directorii Ford Otosan: Am finalizat prima fază a investiției la Craiova. S-a îmbunătățit transportul pe șosea, dar se pierde mult timp între Pitești și Sibiu și nu vedem niciun progres pe calea ferată! CITEȘTE ȘI Corespondență din Istanbul - Directorii Ford Otosan: Am finalizat prima fază a investiției la Craiova. S-a îmbunătățit transportul pe șosea, dar se pierde mult timp între Pitești și Sibiu și nu vedem niciun progres pe calea ferată!

Pe segmentul de PHEV, un segment care astăzi pare că pierde din importanță, Toyota vrea să crească autonomia electrică a acestora, până la 200 km, pentru a le repoziționa ca o opțiune și mai bună la BEV.

Nu în ultimul rând, în zona propulsiei pe hidrogen, Toyota pare a se reorienta acolo unde constructorii europeni au făcut-o, către vehiculele comerciale, renunțând la propria viziune bazată pe fuel-cell în segmentul de autoturisme.

Vicepreședintele Toyota a mai vorbit și despre cercetări în domeniile hidrogenului produs din apă, al combustibililor sintetici, al biocombustibililor, ca preocupări adiacente ale companiei.

Celălalt vicepreședinte, Yoichi Miyazaki, a oferit și mai multe informații în legătură cu viitoarele modele electrice, pe regiuni. În SUA, va fi dezvoltat un SUV de mari dimensiuni, cu baterii produse local, ce va fi lansat în 2025. În Chin, pe lângă bZ4X și bZ3, anunțate deja, vor fi lansate alte două modele locale complet electrice, în 2024. În Asia, planurile prevăd lansarea unui model de mici dimensiuni, precum și de pick-up-uri electrice. Pentru Europa nu a fost dezvăluită nicio noutate din primele 10, fiind amintită doar familia bZ, ca punct de creștere a ofertei de mașini cu baterie.

viewscnt
Afla mai multe despre
toyota
masini