VW Group a decis unde-și va construi următoarea uzină de baterii: 7 miliarde euro investiție, cu finanțare guvernamentală

VW Group a decis unde-și va construi următoarea uzină de baterii: 7 miliarde euro investiție, cu finanțare guvernamentală
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 23 mar 2022

Cosntructorul german de automobile Volkswagen a luat decizia finală pentru noua sa uzină de baterii, necesară extinderii producției de vehicule electrice. Aceasta va fi construită în Spania, având ca lider de proiect marca SEAT.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Grupul Volkswagen a anunțat că vrea să facă din Spania un adevărat centru european de mobilitate electrică, în urma aprobării unei investiții de peste 7 miliarde de euro, ce va fi realizată împreună cu parteneri externi, furnizori de componente. Grupul va construi o fabrică de baterii în zona Valencia, având un număr de 3000 de angajați în plan, aceasta urmând să fie a doua uzină de baterii a grupului, după cea din Germania, Salzgitter, și prima din afara Germaniei.

Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România CITEȘTE ȘI Soluțiile GRENKE vă oferă libertatea de care aveți nevoie pentru a vă dezvolta și implementa ideile creative. Interviu cu Liviu Bănulescu, Managing Director GRENKE România

În plus, grupul german și-a anunțat planul de a aplica pentru programul PERTE pentru vehicule electrice, după ce guvernul spaniol a anunțat că va deschide licitația la 1 aprilie 2022. Programul guvernului spaniol are ca scop finanțarea unor proiecte de parteneriat public-privat în domeniul dezvoltării transportului electric.

„Acest proiect este de mare importanță pentru Volkswagen, pentru Spania și pentru toată Europa. Scopul nostru este să electrificăm Spania și, împreună cu furnizorii externi, suntem dispuși să investim peste șapte miliarde de euro în electrificarea fabricilor noastre din Martorell și Pamplona și în localizarea lanțului valoric al bateriilor în Valencia”, a declarat Thomas Schmall, CTO al Volkswagen AG și Președinte al Consiliului de Supraveghere al SEAT SA.

Și șeful SEAT, Wayne Griffith, susține că investiția și programul companiei numit „Future: Fast Forward” vor transforma industria auto spaniolă și mobilitatea electrică în toată Europa. „Cele peste șapte miliarde de euro pe care Grupul Volkswagen și SEAT SA i-ar mobiliza pentru programul Future: Fast Forward ar fi cea mai mare investiție industrială din istoria Spaniei”, a spus CEO_ul SEAT.

Uzina din Valencia va produce celule de baterii, o celulă dezvoltată de grupul german, care vor fi folosite în uzinele în care sunt asamblate aceste baterii.

VIDEO Elon Musk, dansând: Danke Deutschland! Primele 30 de mașini Tesla fabricate în Germania au ajuns la proprietari. CITEȘTE ȘI VIDEO Elon Musk, dansând: Danke Deutschland! Primele 30 de mașini Tesla fabricate în Germania au ajuns la proprietari.

VW spune că procesul de selecție a locului în care va fi construită uzina a fost unul foarte complex și a presupus îndeplinirea a peste 100 de criterii, cum ar fi forță de muncă calificată, finanțare publică, conexiuni logistice bune și energie verde. Volkswagen și-a propus o capacitate de producție de 40 gigawați pe an și intenționează să înceapă producția de serie în 2026, astfel că lucrările la construcția fabricii ar trebui să înceapă până la sfârșitul acestui an. Aprobarea programului PERTE este una dintre condițiile pentru debutul primei etape.

„Pentru a fi competitivi în noua lume a mobilității electrice, trebuie să creștem acum productivitatea producției noastre de mașini în Spania. Și trebuie să perfecționăm numeroși angajați pentru noi sarcini, inclusiv dezvoltarea și producția de baterii. Acest lucru necesită multă flexibilitate din partea tuturor și, eventual, schimbări de locuri de muncă. Dar vestea importantă este că impactul general asupra ocupării forței de muncă va fi pozitiv, în ciuda timpilor mai rapidi de asamblare în producția de vehicule electrice. Dacă o facem corect și obținem sprijinul potrivit din partea guvernului spaniol, vom putea crea locuri de muncă suplimentare pentru Spania în tranziție”, a mai spus Schmall.

În total, Volkswagen plănuiește să construiască șase gigafabrici cu parteneri în Europa, cu o capacitate anuală de 240 gigawați oră. Pentru necesarul de celule premium va fi folosită uzina Northvolt din Suedia. Pentru a celelalte fabrici de celule din Europa, Volkswagen a înființat o nouă companie pentru dezvoltarea celulelor și producția de celule, care va avea în centrul său uzina din Salzgitter din Germania. Aici este programată producția pentru 2025.

viewscnt
Afla mai multe despre
vw group
masini electrice
uzina baterii
celule de baterii valencia