Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis să compenseze eliminarea de la 1 ianuarie 2018 a componentei reglementate de 10% din prețul energiei electrice prin scăderea, în medie, cu 0,34%, la nivelul întregii țări comparativ cu trimestrul al patrulea al acestui an, a prețului energiei active, fostul “tarif” reprezentând Componenta de Piață Concurențială (CPC).
“Furnizorii de ultimă instanță au solicitat, pentru semestrul I 2018, creșterea medie a prețurilor denumite ”tarif CPC” cu 10,87%, comparativ cu cele avizate pentru trimestrul IV al anului 2017”, susține ANRE.
De la 1 ianuarie prețul electricității va fi “liberalizat” în totalitate, consumatorii care nu și-au ales un furnizor de pe piața liberă urmând a achita costul de achiziție al energiei electrice de către furnizorii de ultimă instanță de pe bursa operată de OPCOM, dublată de o rată a profitului stabilită de ANRE. Acest cost trebuie însă recunoscut de ANRE, care a elaborat o metodologie, potrivit căriea costul cu achiziția recunoscut fiecărui furnizor nu poate fi mai mare decât cel mediu pentru toți furnizorii.
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
“Tariful” CPC este aplicat numai consumatorilor care nu și-au negociat contracte pe piața liberă cu furnizorii. Aceștia beneficiază de prețuri fixe pe perioade contractuale de unul sau doi ani.

Decizia ANRE de micșorare a tarifelor CPC surprinde, în urmă cu zece zile fiind finalizate licitațiile pentru trimestrul I din anul 2018 de pe Piața Centralizată pentru Serviciul Universal (PCSU), la prețuri majorate considerabil față de cele din acest trimestru. Astfel, pentru energia livrată în bandă, între orele 1:00 — 24:00, prețul va fi de 245 de lei pe MWh, cu 6,5% mai mare decât în trimestrul patru din acest an. Prețul pentru intervalul orar 8:00 — 24:00 va fi de 272 lei pe MWh, cu 7% mai mare, iar pentru vârf de consum, adică între orele 18:00 și 24:00, prețul va fi de 302 lei pe MWh, în creștere cu 13%.
Prețul furnizării energiei electrice reprezintă aproximativ jumătate din factura achitată de un consumator. O altă treime este reprezentată de tarifele de distribuție. Pe 12 decembrie, ANRE a decis micșorarea, în medie, la nivelul întregii țări, a acestora cu 1,08%.
Potrivit ANRE, cei 8 operatorii de distribuție concesionari solicitaseră pentru anul 2018 creșterea medie a tarifelor de distribuție cu 9,78 %, comparativ cu tarifele aprobate pentru anul 2017.