BP, Edison și Shell cer UE și SUA să intervină într-o dispută cu exportatorul de gaze Venture Global GNL

BP, Edison și Shell cer UE și SUA să intervină într-o dispută cu exportatorul de gaze Venture Global GNL
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 nov 2023

BP, Edison și Shell au făcut presiuni asupra unui grup energetic dintre SUA și Uniunea Europeană să intervină într-o dispută cu exportatorul de gaze naturale lichefiate Venture Global LNG cu privire la eșecul firmei americane de a livra cantitățile prevăzute în contracte, transmite Reuters, citat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Companiile au apelat luna trecută la Grupul operativ SUA-UE pentru securitatea energetică, iar un director al Shell l-a îndemnat să solicite Venture Global LNG ”să înceapă imediat să funcționeze” în baza contractelor lor semnate.

Cele trei companii se numără printre cel puțin patru clienți ai firmei din Arlington, Virginia, care urmăresc cereri de arbitraj contractual pentru lipsa furnizării de gaze.

Venture Global LNG a declarat că uzina din Louisiana nu este complet operațională din cauza echipamentelor electrice defecte care sunt în reparații.

INFOGRAFIC MOL: Vânzări record de carburanți în România. Maghiarii au profitat de reviziile rafinăriilor concurenței CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC MOL: Vânzări record de carburanți în România. Maghiarii au profitat de reviziile rafinăriilor concurenței

Apelurile lor au urmărit să determine Haga și Washington să facă presiuni asupra Venture Global LNG în legătură cu contractele.

În scrisoarea sa, Shell a acuzat Venture Global LNG că a deturnat resurse pentru construirea unei a doua fabrici de export de GNL, mai degrabă decât pentru a finaliza reparațiile la prima sa fabrică.

Comportamentul ”a zdruncinat încrederea în credibilitatea furnizorilor americani de GNL”, a scris directorul BP Carol Howe într-o scrisoare separată.

Oficialii din UE și SUA au indicat că disputa este ”o chestiune contractuală între părți comerciale”, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al Venture Global LNG.

Nu a fost luată nicio măsură la cererea Shell, la o reuniune a grupului de lucru din 30 octombrie.

Un purtător de cuvânt al Shell a declarat sâmbătă că nu se așteaptă la o reacție imediată din partea grupului de lucru și că a dorit să aducă în atenția oficialilor o potențială pierdere a încrederii în GNL-ul din SUA.

BP a refuzat să comenteze în afară de scrisoarea sa. Gigantul de utilități Edison nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, în weekend.

Venture Global LNG operează uzina Calcasieu Pass la capacitate maximă, a declarat acesta autorităților de reglementare din SUA. Și a vândut peste 200 de încărcături, în valoare de aproximativ 18,2 miliarde de dolari, până în prezent, potrivit unui bilanț Reuters.

Aceste vânzări au obținut prețuri mai mari decât ar fi disponibile în baza contractelor pe termen lung ale celor patru firme.

Shell și alții susțin că firma a profitat de pe urma creșterii prețurilor pe piețele globale de gaze, schimbând în același timp securitatea energetică a Europei. Li s-a spus că nu vor primi cantitățile contractate până la sfârșitul anului 2024.

BP și Shell au cumpărat gaze de la uzină și le-au vândut în afara Europei, dar s-au referit în scrisorile adresate grupului de lucru SUA-UE la securitatea energetică a Europei, a declarat Venture Global LNG.

Compania ”lucrează cu sârguință spre finalizarea completă”. Compania nu a spus când va începe operațiunea comercială completă.

"Shell a achiziționat 7 încărcături de la Venture Global și 3 dintre ele au fost tranzacționate în afara Europei, pentru profituri mai mari. În mod similar, BP a achiziționat 6 încărcături, iar 2 au fost tranzacționate către destinații din afara Europei", potrivit unei scrisori din 10 noiembrie, semnată de co-președintele Venture Global Michael Sabel și Robert Pender.

Apelul la grupul operativ U.S.-UE urmează și efortului Repsol ca autoritatea de reglementare a energiei din SUA să redeschidă aprobarea fabricii de la Calcasieu, având în vedere problemele companiei. Acea cerere a fost respinsă.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaz
bp
edison
shel
venture global gnll