Brent-ul a sărit de 53 dolari/baril în urma comentariilor optimiste ale ministrului saudit al Energiei

Brent-ul a sărit de 53 dolari/baril în urma comentariilor optimiste ale ministrului saudit al Energiei
scris 10 oct 2016

Cotațiile petrolului au crescut puternic luni, iar barilul de Brent a sărit peste pragul de 53 de dolari pentru a doua oară în ultimele 10 zile, după ce ministrul saudit al Energiei a estimat că prețul aurului negru ar putea atinge 60 de dolari pe baril în perioada următoare.

În jurul orei 18:35, petrolul Brent cu livrare în decembrie era tranzacționat la 53,39 dolari/baril, în creștere cu 2,8% comparativ cu închiderea de vineri. Pe parcursul sesiunii, Brent-ul a atins un maxim intraday de 53,73 dolari/baril, nivel ce nu a mai fost atins de la începutul lunii octombrie anul trecut. Este a doua oară în ultimele 10 zile când prețul petrolului Brent depășește pragul psihologic de 53 dolari/baril.

Catalizatorul creșterilor de astăzi a fost ministrul Energiei din Arabia Saudită, Khalid al-Falih, care a declarat că prețul petrolului ar putea ajunge la 60 de dolari pe baril în luna octombrie sau cel târziu la finalul acestui an. Potrivit ministrului saudit, deși nu sunt state membre OPEC, Rusia, dar și Brazilia sau Azerbaidjan urmează să joace un rol constructiv în negocierile de luna viitoare de la Viena, unde OPEC ar urma să anunțe măsurile pe care le va lua în vederea stabilizării producției.

Petrolul West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în noiembrie, a urcat până la un maxim intraday de 51,60 dolari/baril în urma comentariilor lui al-Falih. În jurul orei 18:35, sortimentul era cotat la 51,42 dolari/baril, în creștere cu 3,2% față de referință.

Prețul petrolului ar putea ajunge luna aceasta la 60 $/baril - ministrul saudit al Energiei CITEȘTE ȘI Prețul petrolului ar putea ajunge luna aceasta la 60 $/baril - ministrul saudit al Energiei

Potrivit președintelui rus, Vladimir Putin, Rusia este pregătită să se alăture inițiativei OPEC și să plafoneze sau să reducă propria producție de petrol. La finele lunii trecute, statele membre OPEC au semnat, la Algier, primul acord de reducere a producției din ultimii 8 ani, prin care s-au angajat să micșoreze producția cartelului până la un nivel cuprins între 32,5 și 33 de milioane de barili pe zi.

“Rusia este pregătită să participe la măsuri comune pentru limitarea producției și cheamă și alți exportatori să facă același lucru“, a spus Putin luni, citat de Bloomberg.

În pofida optimismului din piețe generat de remarcile celor doi oficiali, unii analiști sunt sceptici cu privire la materializarea unui eventual acord între OPEC și marii exportatori mondiali.

“Acordul de la Algier nu este bătut în cuie“ și ar putea fi deraiat în încercarea de a stabili cotele cu care fiecare stat ar urma să reducă propria producție, crede analistul Shawn Koopman de la Ava Trade, citat de MarketWatch. Mai mult, potrivit lui Koopman, Rusia obișnuiește să nu își respecte angajamentele privind reducerea producției, chiar dacă își exprimă sprijinul pentru astfel de măsuri.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
brent
wti
cotatii
pret