China și-a dublat în 2020 capacitatea de energie regenerabilă

China și-a dublat în 2020 capacitatea de energie regenerabilă
scris 21 ian 2021

China va dubla construcția de noi parcuri eoliene și fotovoltaice în 2020, comparativ cu 2019, arată datele Guvernului de la Beijing, ceea ce reflectă angajamentul statului asiatic de a-și reduce dependența de combustibilii fosili, transmite Reuters.

Analiștii atrag atenția asupra provocărilor cu care se confruntă o Chină în plină dezvoltare, constrânsă să realizeze un echilibru între nevoile populației sale și angajamentele în materie de mediu. Gigantul asiatic s-a angajat că emisiile sale de CO2 vor atinge nivelul maxim până în 2030 pentru a ajunge la neutralitate în materie de carbon în 2060, scrie Agerpres.

China, cel mai mare emițător global de gaze cu efect de seră, a adăugat anul trecut capacitate de producere a energiei eoliene de 71,67 gigawați (GW), cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată și aproape triplu față de 2019, arată datele Administrației Naționale a Energiei (NEA).

OMV investește 40 de milioane de euro în extinderea și modernizarea rafinăriei Burghausen CITEȘTE ȘI OMV investește 40 de milioane de euro în extinderea și modernizarea rafinăriei Burghausen

Creșterea vine după ce autoritățile de la Beijing au anunțat că nu vor mai acorda subvenții pentru noile proiecte de energie eoliană pe uscat începând din 2021.

Și capacitatea de producere a energiei solare a urcat anul trecut la 48,2 GW, după ce scăzuse în 2018 și în 2019, în timp ce analiștii se așteptau la 40 GW.

La finalul lui 2020, China avea capacitate de producere a energiei eoliene de 281,5 GW și capacitate de producere a energiei solare de 253,4 GW, arată datele NEA.

"Determinarea Chinei de a construi parcuri eoliene și fotovoltaice fac din această țară o destinație de top pentru investițiile străine în energie verde", a apreciat Jeanett Bergan, director al celui mai mare fond de pensii din Norvegia, KLP.

Totuși, datele NEA arată că statul chinez a continuat anul trecut să construiască centrale termice, cu o capacitate de 56,37 GW, cel mai ridicat nivel din 2015. Datele Administrației Naționale a Energiei nu arată cât reprezintă centralele energetice pe cărbune și cele pe gaz.

"China ar trebui să renunțe cât mai curând posibil la construirea centralelor energetice pe cărbune, pentru a-și îndeplini obiectivele climatice și a reduce riscurile financiare pentru centralele electrice", a afirmat Zou Ji, șeful Fundației Energetice din China. 

viewscnt
Afla mai multe despre
china
eoliene