Companiile preluate de Engie ca FUI vor achita în decembrie și ianuarie un preț de peste 1 leu/KWh, cu 50% mai mare decât cel din noiembrie

Companiile preluate de Engie ca FUI vor achita în decembrie și ianuarie un preț de peste 1 leu/KWh, cu 50% mai mare decât cel din noiembrie
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 11 ian 2022

Companiile rămase fără furnizor de gaze, preluate în regim de furnizor de ultimă instanță (FUI) de Engie, și care nu au semnat între timp un contract cu un furnizor concurențial vor achita pentru gazul consumat în lunile decembrie și ianuarie un preț cu 50% mai ridicat decât cel aferent consumului pe luna noiembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Excepție o fac spitalele publice și private, creșele, ONG-uri, unitățile de cult și furnizorii publici și privați de servicii sociale, care vor achita, potrivit legii, maxim plafonul de 0,37 lei/KWh.

Ceilalți clienți non-casnici au plătit și/sau vor plăti, dacă nu și-au găsit între timp un alt furnizor, un preț de aproximativ 0,7 lei/KWh pentru gazul consumat în noiembrie și de circa 1,05 lei/MWh pentru gazul consumat în decembrie și ianuarie.

Clienții casnici, chiar dacă au rămas fără furnizor și au fostv preluați de Engie, beneficiază și ei de plafonul impus de guvern, ceea ce înseamnă că până la 1 aprilie vor achita doar 0,37 lei/MWh, diferența până la prețul de FUI urmând a fi încasată de Engie de la stat.

Companiile însă ar trebui să-și găsească cât mai rapid un furnizor concurențial, prețul de FUI variind de la lună la lună. În prezent, pe comparatorul de prețuri al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), există cel puțin 15 oferte mai avantajoase decât prețul de FUI practicat de Engie, care de altfel este cel mai mic oferit de un furnizor de ultimă instanță.

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

Ceilalți FUI au postat pentru ianuarie prețuri de 1,12 lei/KWh (OMV Petrom), 1,7 lei/KWh (E.ON), 2,44 lei/KWh (Premier Energy), 3 lei/KWh (Tinmar )și 3,2 lei/KWh (Electrica Furnizare).

Potrivit Regulamentului ANRE în domeniu, în cazul în care un client final rămâne fără furnizor, el va fi preluat automat de către FUI care are costul cel mai mic la acea dată, stabilit de ANRE prin Clasamentul FUI (Engie, în cazul lunilor noiembrie, decembrie și ianuarie) în cazul în care are un consum anual mai mic sau egal de 28.000 MWh.

În cazul în care are un consum anual mai mare de 28.000 MWh va fi preluat, la solicitarea sa, de către oricare din FUI-i de mai sus, desemnați de ANRE, ales în mod liber de către client.

Furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță are caracter temporar, FUI având obligația de a asigura furnizarea pe o durată de minimum 12 luni de la data preluării, în cazul clientului final cu un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh, și pe o durată de o lună de la data preluării, în cazul clientului final cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh, acesta fiind preluat la cerere, ca urmare a primirii solicitării de preluare din partea clientului.

Pentru clienții preluați, fie automat, fie la cererea acestora, FUI-ul nu se schimbă pe perioada furnizării de ultimă instanță decât în situația în care furnizorul respectiv își pierde calitatea de FUI sau evident, în cazul semnării unui contract cu un furnizor concurențial.

Clienții preluați în regim de FUI pot încheia oricând un contract de furnizare a gazelor naturale cu un furnizor din piața concurențială.

Philip Morris International începe comercializarea în România a dispozitivului lil SOLID 2.0 introdus de IQOS pentru a accelera progresul către un viitor fără fum CITEȘTE ȘI Philip Morris International începe comercializarea în România a dispozitivului lil SOLID 2.0 introdus de IQOS pentru a accelera progresul către un viitor fără fum

În lunile noiembrie și decembrie, Engie a preluat în regim de ultimă instanță mai multe zeci de mii de clienți ai unor furnizori care au decis să iasă de pe piață.

Astfel, în noiembrie, Engie a preluat clienții PROGAZ P&D S.A, GECABUILD S.R.L., TULCEA GAZ S.A., AROVI ENERGY S.R.L., RESTART ENERGY ONE S.A., SALGAZ S.A. și MEHEDINȚI GAZ S.A.

În decembrie, Engie a mai preluat și consumatorii casnici și non-casnici ai RES ENERGY SOLUTIONS S.A., OLIGOPOL S.R.L., ELECTRIC & GAS POWER TRADE S.R.L..

Iar cât de curând ar putea să se trezească cu alți clienți în brațe, cei ai Gaz Vest. Așa cum a anunțat Profit.ro, compania din Arad, controlată, conform termene.ro, de omul de afaceri Victor Dombrovschi (cu 73,63% din capital) și la care SIF Banat-Crișana deține peste un sfert din acțiuni, un business cu rulaj anual de peste 70 milioane lei, a anunțat că își suspendă activitatea de furnizare a gazelor naturale pentru 3 luni, din cauza scumpirii galopante a gazelor pe piețele angro, precum și a neclarităților din legislația de compensare a facturilor și plafonare a prețurilor, care au făcut ca băncile să-și retragă finanțările acordate companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
preturi
fui
ianuarie
anre
engie