CONFIRMARE Cea mai importantă companie de energie cu capital privat din Polonia, controlată de miliardarul Sebastian Kulczyk, intră în România

CONFIRMARE Cea mai importantă companie de energie cu capital privat din Polonia, controlată de miliardarul Sebastian Kulczyk, intră în România

Foto Polenergia

Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 9 dec 2023

Polenergia, cea mai mare companie de energie cu capital privat din Polonia, controlată de miliardarul Sebastian Kulczyk, a finalizat tranzacția cu Naxxar prin care preia participația majoritară a companiei, pentru un portofoliu de parcuri eoliene de până la 685,6 MW în România, și, astfel, intră pe piața locală de energie regenerabilă. Înțelegerea a fost semnată pentru 3,5 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În toamnă a fost încheiat un acord conditționat.

Naxxar Renewable Energy și Naxxar Renewable Energy Management Holding sunt deținute indirect de germanul Gerhard Kaiser, conform datelor analizate de Profit.ro.

În septembrie, Profit.ro a anunțat că Polenergia poartă negocieri avansate cu Naxxar pentru achiziția unor proiecte de parcuri eoliene în România cu o capacitate totală de aproape 686 MW.

A fost arătat atunci că Polenergia și companiile Naxxar Renewable Energy și Naxxar Renewable Energy Management Holding, cu sediile în București, au încheiat un memorandum de înțelegere privind negocieri exclusive pentru achiziția potențială de acțiuni de către Polenergia la companii ce derulează proiecte de parcuri eoliene în România cu o putere maximă totală de până la 685,6 MW.

Gigantul australian Macquarie retrage peste 1,2 miliarde lei de la parcul eolian Cogealac-Fântânele, cea mai mare facilitate onshore din Europa, după ce a contestat supraimpozitarea românească CITEȘTE ȘI Gigantul australian Macquarie retrage peste 1,2 miliarde lei de la parcul eolian Cogealac-Fântânele, cea mai mare facilitate onshore din Europa, după ce a contestat supraimpozitarea românească

Acum, grupul polonez cumpără un pachet de 60% din acțiunile vehiculului Naxxar Renewable Energy Management Holding, cu sediul în București. 

Pachetul de parcuri eoliene include proiecte care urmează să fie instalate în județul Tulcea, situat în regiunea Dobrogea din sud-estul României, lângă Marea Neagră, cunoscută ca fiind una dintre cele mai vântoase zone ale țării. Toate au condiții tehnice pentru racordarea la rețea.

Conform acordului, Polenergia va avea dreptul de a achiziționa restul de 40% din Parcul Eolian Naxxar Four între 1 iulie și 31 decembrie 2024.

Forma inițială a întelegerii cu Naxxar prevedea achiziția potențială a unor proiecte eoliene cu o capacitate totală de până la 1.924 MW în România.

Fondat în 1997, Polenergia este cel mai mare grup de energie integrat pe verticală cu capital privat din Polonia, având activități de generare a energiei din surse convenționale și regenerabile, de distribuție, comercializare și de vânzare de energie electrică către clienți casnici și de afaceri.

EXCLUSIV CCE Holding, susținut de un fond de pensii al statului german, crește miza pe România. Parc pe terenul fostului președinte al Consiliului Județean Ilfov CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CCE Holding, susținut de un fond de pensii al statului german, crește miza pe România. Parc pe terenul fostului președinte al Consiliului Județean Ilfov

Polenergia este listată la bursa din Varșovia și este controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de fostul miliardarul polonez Jan Kulczyk, care a decedat în 2015.

Kulczyk Investments este condus în prezent de fiul lui Jan Kulczyk, Sebastian, creditat de Forbes cu o avere de 1,5 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
polenergia
naxxar renewable energy
parcuri eoliene romania
polenergia extindere romania
achizitie proiecte eoliene
sebastian kulcyzk