CONFIRMARE ELCEN a cerut în instanță miliarde de lei Primăriei Capitalei. Căldura nu va fi oprită. Atac la Firea

CONFIRMARE ELCEN a cerut în instanță miliarde de lei Primăriei Capitalei. Căldura nu va fi oprită. Atac la Firea
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 oct 2019

Producătorul de energie termică Electrocentrale București (ELCEN), controlat de Ministerul Energiei, principalul furnizor de agent termic și totodată cel mai mare creditor al RADET, regie deținută de Primăria Capitalei, a lansat o acțiune  în justiție prin care cere ca toate datoriile Regiei să fie imputate Primăriei, confirmând informațiile transmise anterior de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, potrivit unui comunicat al Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, la grefa Tribunalului Bucuresti a fost înregistrată cererea de atragere a răspunderii patrimoniale a Primăriei Municipiului București (PMB), prin care se solicită ca instanța să dispună obligarea PMB la plata creanței RADET către ELCEN în cuantum de 3,83 miliarde de lei, conform tabelului definitiv al creanțelor.

Sierra Quadrant reamintește că PMB avea posibilitatea de a achita doar 1,1 miliarde de lei (suma rezultată în urma raportului de reevaluare a creanței, întocmit de un evaluator independent), adică valoarea de piața a creanței estimată în cazul vânzării forțate către un potențial cumpărator.

FOTO Pensionar italian: Nu mai fac față în Italia cu 600 de euro, vreau în România! CITEȘTE ȘI FOTO Pensionar italian: Nu mai fac față în Italia cu 600 de euro, vreau în România!

"Doamna Gabriela Firea a avut șansa de a intra în istorie. Dacă ar fi avut cel mai mic interes pentru cetățeni și pentru Capitală, putea rezolva încă de anul trecut problema termoficării în București. A avut la dispoziție multiple variante, însă a ales să nu facă nimic. Chiar dacă în mandatul doamnei Firea s-au acumulat doar o parte din datoriile totale ale RADET, întrucât a ales să cheltuiască banii bucureștenilor pe vouchere, vacanțe și reclame la companiile de stat, cu siguranță în acest mandat a definitivat distrugerea RADET și periclitarea situației economice a ELCEN", a declarat, în comunicat, Ovidiu Neacșu, partener fondator Sierra Quadrant.

Pe de altă parte, creditorii ELCEN au votat săptămâna aceasta pentru continuarea furnizării de agent termic de către RADET, ceea ce înseamnă că bucureștenii vor avea în continuare, cel puțin deocamdată, apă caldă și căldură.

Astfel, aceștia au decis ca producătorul de energie termică să nu aplice prevederea din Legea insolvenței potrivit căreia, dacă debitorul nu achită creanțele născute după deschiderea procedurii insolvenței, aferente serviciilor prestate, în termen de 90 de zile, furnizorul de utilități este îndreptățit să întrerupă furnizarea serviciilor. Este vorba despre articolul 77 alineatul 4) din Legea nr. 85/2014.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura
apa calda
subventii incalzire centralizata
subventii radet bugete locale