Consumatorii rămași fără furnizor de gaze vor fi preluați în această lună de Tinmar, companie nou intrată pe piața FUI

Consumatorii rămași fără furnizor de gaze vor fi preluați în această lună de Tinmar, companie nou intrată pe piața FUI
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 10 dec 2020

Consumatorii casnici și non-casnici rămași fără furnizor de gaze în această lună vor fi preluați, în calitate de Furnizor de Ultimă Instanță (FUI), de Tinmar Energy, nou intrat pe această piață (de ultimă instanță), și nu de Premier Energy, cum a fost cazul clienților AIK Energy în luna precedentă. Motivul: Tinmar SA a oferit un preț de ultimă instanță sub cel al Premier Energy SRL pentru luna de facturare noiembrie.

Tinmar nu era desemnat FUI de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) la începutul lunii trecute, drept urmare nu a putut prezenta o ofertă în acest sens în luna precedentă.

Urmărește-ne și pe Google News

ANRE a adoptat decizia de desemnare a Tinmar SA pe 11 noiembrie și a putut avansa propria ofertă doar la începutul lunii decembrie. Ceilalți 5 FUI (Premier, Engie, Electrica, CIS GaZ și CEZ) au fost desemnați prin decizii adoptate de ANRE pe 29 octombrie.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania
Atenție - Ce trebuie să știți dacă rămâneți fără furnizor de gaze și sunteți preluați de FUI CITEȘTE ȘI Atenție - Ce trebuie să știți dacă rămâneți fără furnizor de gaze și sunteți preluați de FUI

Astfel, valoarea cumulată a ofertei FUI pentru luna de facturare noiembrie a Tinmar SA a fost de 86,16 lei/MWh, cu 1,79 lei/MWh sub cea a Premier Energy, care a oferit un preț de 87,95 lei/MWh.

Diferența a fost făcută de componenta stabilită pe baza tarifelor reglementate de ANRE pentru activitatea de transport al gazelor naturale, unde Tinmar a avansat o valoare de 3,5 lei/MWh, iar Premier Energy una de 9,13 lei/MWh.

Noul preț oferit de Premier Energy pentru noiembrie este cu 11,96 lei/MWh peste cel pentru octombrie, când a câștigat “licitația” de preluare a consumatorilor rămași fără furnizor de gaze, în special cei ai AIK Energy. Diferența de preț dintre cele 2 oferte ale Premier Energy este făcută de “costul unitar al achiziției de gaze naturale în vederea desfășurării activității de furnizare a gazelor naturale în regim de ultimă instanță”.

Așa cum a scris Profit.ro, luna trecută, Transgaz, operatorul național al rețelei de transport a reziliat contractele de echilibrare și de acces la punctele virtuale de tranzacționare (PVT) încheiate cu societățile din cadrul grupului AIK Energy, solicitând, totodată Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) desemnarea unui furnizor de ultimă instanță (FUI) care să preia toți clienții finali al celui mai important importator de gaze din ultimii doi ani, de la adoptarea controversatei OUG 114.

"În urma analizei din data de 17.11.2020, prin aplicarea criteriului «costul cel mai mic», societatea PREMIER ENERGY S.R.L. a fost stabilită de ANRE să preia, în calitate de furnizor de ultimă instanță de gaze naturale, locurile de consum ale clienților finali din portofoliul societăților din grupul AIK ENERGY care nu mai poate să le asigure furnizarea gazelor naturale”, a precizat ANRE pentru Profit.ro.

Inițial, clientul al cărui furnizor nu mai poate asigura furnizarea gazelor naturale (cum este cazul AIK Energy), este “preluat automat de către un FUI stabilit de către ANRE dintre furnizorii desemnați, pe baza criteriului «costul cel mai mic»”, susține ANRE. Cu alte cuvinte, deși a nominalizat prin regulament 5 FUI, ANRE nu lasă în primă instanță consumatorului opțiunea de a-și alege FUI-ul, ci acesta este alocat FUI-ului cu cel mai mic cost de către instituție.

Dacă luna trecută respectivul FUI a fost Premier Energy, în această lună el este Tinmar.

EXCLUSIV Transgaz a finalizat lucrările la gazoductul BRUA într-o zi liberă, de duminică. Cel mai important proiect de investiție al companiei, în valoare de aproape jumătate de miliard de euro - INFOGRAFIC CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transgaz a finalizat lucrările la gazoductul BRUA într-o zi liberă, de duminică. Cel mai important proiect de investiție al companiei, în valoare de aproape jumătate de miliard de euro - INFOGRAFIC

Dacă, din varii motive, clientul nu agreează FUI-ul desemnat acesta are “posibilitatea de a-și exprima dezacordul privind preluarea de către FUI, în termen de 7 zile de la data informării de preluare transmise de către FUI, urmată de întreruperea alimentării locului de consum în cazul în care nu se încheie un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurențial cu un furnizor concurențial”.

Numai “în situația în care, după încetarea contractului de furnizare, clientul final nu își găsește la un moment dat un furnizor pe piață, acesta are dreptul să solicite oricărui FUI dintre cei desemnați de ANRE să îi asigure furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță”, precizează ANRE.

Concluzia ar fi că, dacă la finalul celor 3 luni, consumatorul nu își găsește un nou furnizor, poate opta pentru oricare dintre cei 5 FUI desemnați, nu îi mai impune obligatoriu ANRE “FUI-ul cu costul cel mai mic”.

viewscnt
Afla mai multe despre
tinmar
premier
aik
consumatori casnici
fui