Cotațiile petrolului cresc pe fondul posibilei retrageri a SUA din acordul nuclear cu Iran

Cotațiile petrolului cresc pe fondul posibilei retrageri a SUA din acordul nuclear cu Iran
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 4 mai 2018

Cotațiile petrolului cresc susținute de posibilitatea retragerii SUA din acordul nuclear încheiat cu Teheranul, o astfel de decizie din partea Statelor Unite fiind o amenințare pentru exporturile Iranului, aflate în ascensiune. Iran este al treilea mare exportator de țiței din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Președintele american Donald Trump va decide până pe 12 mai dacă va reintroduce sancțiuni pentru Iran.

"Aceasta va fi principala preocupare pe piața petrolului, iar elementele tehnice, ca nivelul stocurilor și datele legate de producție, vor trece în plan secund până la rezolvarea acestui aspect", afirmă Carsten Fritsch, analist la Commerzbank. citat de Bloomberg.

Petrolul Brent se tranzacționează, în prezent, pentru circa 75,9 dolari pe baril, iar referința americană West Texas Intermediate (WTI) se tranzacționează la circa 68,8 dolari pe baril. Ambele cotații sunt în creștere pentru a treia zi consecutiv și în urcare cu circa 0,5% față de ieri.

Tranzacție pregătită: Transelectrica vrea să devină acționar la o companie din Germania, \ CITEȘTE ȘI Tranzacție pregătită: Transelectrica vrea să devină acționar la o companie din Germania, "coordonator regional de securitate", contra a maximum jumătate de milion de euro

Prețurile petrolului au urmat o tendință ascendentă în ultimul timp, susținute de speculațiile legate de soarta acordului nuclear cu Iranul, tensiunile geopolitice din Orientul Mijlociu, dar și de eforturile OPEC și ale partenerilor săi de a reduce producția globală. Astfel, cotațiile petrolului au câștigat peste 10% de la începutul anului, chiar dacă producția SUA este în creștere.

Sancțiunile impuse Iranului de China, Franța, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite și Germania au fost ridicate în 2015, cu condiția ca Teheranului să întrerupă programele în domeniul nuclear. 

După ridicarea sancțiunilor, Iranul a majorat constant producția de petrol. Anul acesta, Iran, care vrea să recupereze pierderile cauzate de sancțiunile internaționale, a anunțat că vrea să majoreze producția de petrol cu minimum 700.000 de barili pe zi în următorii 4 ani.

Președintele Donald Trump consideră că acordul din 2015 încheiat cu Iran conține "lacune teribile" și ia în calcul retragerea SUA din acesta. La rândul său, Iranul a avertizat joi că va părăsi acordul nuclear istoric încheiat cu cele șase mari puteri în 2015, în cazul în care Statele Unite ies din el.

viewscnt
Afla mai multe despre
iran
petrol
trump
acord
sua
acord nuclear
titei
cotatii
brent
opec