Creșterea a exporturilor de țiței CPC, cu care sunt alimentate și rafinăriile din România, prin portul rus Novorosisk

Creșterea a exporturilor de țiței CPC, cu care sunt alimentate și rafinăriile din România, prin portul rus Novorosisk
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 iun 2024

Consorțiul Caspian Pipeline Consortium (CPC), care alimentează cu materie primă și rafinăriile din România, a crescut în ianuarie-mai 2024 volumul exporturilor de petrol prin portul rus Novorosisk cu 2% față de aceeași perioadă din 2023, la 27,656 milioane de tone (1,428 milioane de barili pe zi) de la 27,035 milioane de tone (1,405 milioane barili/zi).

De ce este important Principala sursă de import de țiței kazah a României, dar și a altor state europene, terminalul Caspian Pipeline Consortium (CPC) din Novorosisk (Rusia) a fost în repetate rânduri indisponibilă parțial în trecut, în special de la declanșarea conflictului din Ucraina.

Urmărește-ne și pe Google News

Mai este interesant Compania de stat kazahă KazMunayGaz este principalul acționar al celei mai mari rafinării din România, Petromidia, (cu o capacitate de 5,9 milioane de tone pe an, 46,3% din capacitatea totală de procesare a României) și care se alimentează preponderent cu petrol exportat prin terminalul CPC. În plus, și principala rafinărie concurentă a Petromidia, Petrobrazi, operată de OMV Petrom, care importă o treime din țițeiul rafinat, folosește predominant țiței de import kazah și azer. Potrivit Rompetrol, țițeiul din Kazahstan reprezintă aproximativ 37% din totalul consumului de țiței al tuturor rafinăriilor din România.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
OMV a fixat planul; transformarea OMV Petrom în lider în tranziția energetică în Sud-Estul Europei CITEȘTE ȘI OMV a fixat planul; transformarea OMV Petrom în lider în tranziția energetică în Sud-Estul Europei

“În prezent, majoritatea țițeiului importat de OMV Petrom provine din Azerbaidjan și Kazahstan. Cumpărăm și ceva gaz, de exemplu contractul semnat cu Botas (compania de stat din Turcia), însă ne asigurăm că obținem certificatele de origine care să autentifice că nu este de proveniență rusească. Și, de asemenea, solicităm certificate de origine și în cazul produselor petroliere, pentru că achiziționăm și astfel de produse din Europa și Asia”, a declarat recent CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere, într-un interviu acordat Profit.ro.

Potrivit datelor companiei, citate de Reuters, exportul de petrol prin sistemul CPC în luna mai a scăzut la 4,941 milioane de tone de la 5,52 milioane de tone în aprilie, în special ca urmare a reducerii exporturilor de petrol ale Kazahstanului, care au scăzut la 4,3 milioane de tone de la 4,9 milioane de tone din cauza reviziilor de la zăcământul Tengiz.

Dafora Mediaș se retrage de la bursă după aproape 30 de ani CITEȘTE ȘI Dafora Mediaș se retrage de la bursă după aproape 30 de ani

CPC intenționează să crească transporturile de țiței CPC Blend în iunie la 5,3 milioane de tone de la 4,9 milioane de tone în mai, după finalizarea reviziilor de la Tengiz.

Cu toate acestea, CPC anticipează o scădere a transportului de țiței cu ​​7%, sau 4,8 milioane de tone, în acest an, comparativ cu estimările anterioare, de 70 de milioane de tone.

Proprietarul Veranda Mall vrea stocare de energie și la Tușnad CITEȘTE ȘI Proprietarul Veranda Mall vrea stocare de energie și la Tușnad

În 2023, exporturile CPC s-au majorat cu 8% față de 2022, la 63,474 milioane de tone.

Acționarii CTC sunt statul rus, care deține 31%, Kazahstan (20,75%), Chevron (15%) și alte companii private.

Kazahstanul a urcat pe podiumul principalilor exportatori de petrol în Uniunea Europeană (UE) în ultimul trimestru al anului trecut, potrivit datelor Eurostat, care confirmă o analiză a Profit.ro, potrivit căreia statul asiatic a fost una dintre principalele surse de furnizare care au înlocuit țițeiul rusesc pe piața europeană, alături de SUA și Norvegia.

viewscnt
Afla mai multe despre
kmg
rompetrol
export
țiței
cpc
rusia
omv petrom