DOCUMENTE Plângere penală pe motiv că asigurătorul din Gibraltar care garanta plățile Transenergo către Electrica SA nu și-ar fi onorat obligațiile

DOCUMENTE Plângere penală pe motiv că asigurătorul din Gibraltar care garanta plățile Transenergo către Electrica SA nu și-ar fi onorat obligațiile
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 30 mar 2018

Furnizorul de energie electrică Transenergo, aflat în insolvență, a formulat o plângere penală, prin administratorul special Rada Coman și administratorul judiciar KPMG Restructuring, împotriva "persoanelor responsabile", după ce o companie de asigurări înregistrată în Gibraltar, Elite Insurance Company Ltd, nu și-ar fi onorat obligațiile pe care și le asumase în baza unei polițe de asigurare încheiate în 2016, prin care garanta plata facturilor emise de Electrica SA către Transenergo, potrivit unui document al KPMG.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Electrica figurează în tabelul creditorilor Transenergo, companie intrată în insolvență în februarie 2017, cu o creanță admisă de 37,08 milioane lei, din care 33,08 milioane lei sumă scadentă, iar 4 milioane lei – sumă admisă sub condiție rezolutorie. Transenergo, care înainte de insolvență era al doilea cel mai mare furnizor independent de energie electrică din România și al șaptelea la nivel național, a ajuns să nu-și mai poată plăti datoriile din cauza retragerii finanțărilor de către băncile creditoare, a amânării vânzării unor active și a nerespectării de către partenerii de afaceri a termenelor de plată a facturilor, circumstanțe agravate de scumpirile masive și bruște de pe piața de energie din ianuarie anul trecut.

Cele 4 milioane de lei reprezintă suma pe care Electrica SA consideră că era îndreptățită să o încaseze ca beneficiar al poliței de asigurare de garanție de bună plată încheiate de Transenergo cu Elite Insurance în 2016, polița fiind menționată în rapoartele anuale ale Electrica pe 2016 și 2017.

Și editorul revistei Playboy își va închide pagina de Facebook CITEȘTE ȘI Și editorul revistei Playboy își va închide pagina de Facebook

Potrivit documentelor din dosarul insolvenței Transenergo, furnizorul de energie a încheiat în ultimul trimestru din 2016 o poliță de asigurare de garanție de bună plată cu asigurătorul Elite Insurance Company Ltd din Gibraltar, beneficiar al poliței fiind Electrica SA. Polița a fost încheiată prin intermediul brokerului român de asigurări Zurich Broker de Asigurare – Reasigurare, precizează sursa citată.

"Ca urmare a producerii evenimentului asigurat, beneficiarul poliței de asigurare de garanție de bună plată (Electrica SA – n.r.) a formulat o cerere de despăgubire. În data de 6.02.2017, beneficiarului asigurării, Electrica SA, i-a fost transmisă, de către Futura Insurance, broker de asigurare reprezentant al Elite Insurance Company Ltd, o notificare din care rezultă că societatea Elite Insurance Company Ltd nu a desfășurat activitate în România decât prin intermediul Futura Insurance și Futura Broker, iar din iulie 2016 aceștia nu au mai activat pe piața din România, menționând totodată că unicii reprezentanți ai acestui asigurător în România în această perioadă au fost Futura Insurance și Futura Broker, societăți de naționalitate spaniolă", se arată într-un document KPMG Restructuring din aprilie anul trecut.

DOCUMENTE Plângere penală pe motiv că asigurătorul din Gibraltar care garanta plățile Transenergo către Electrica SA nu și-ar fi onorat obligațiile

Florin Cîțu, PNL: Politica monetară este mult prea relaxată. BNR ar trebui să crească dobânda cheie la 5% pentru ca inflația să nu ajungă la 12% CITEȘTE ȘI Florin Cîțu, PNL: Politica monetară este mult prea relaxată. BNR ar trebui să crească dobânda cheie la 5% pentru ca inflația să nu ajungă la 12%

Ulterior, Transenergo și KPMG au cerut lămuriri la intermediarul poliței, firma românească de brokeraj Zurich Broker. Acesta a transmis Transenergo o adresă pe 9 februarie 2017, "prin  care au fost furnizate o serie de informații, cu  titlu preliminar, această societate indicând faptul că întreprinde toate măsurile necesare pentru clarificarea situației intervenite, urmând a reveni cât mai curând cu toate informațiile relevante în acest sens".

În luna următoare, martie, au fost întâlniri între reprezentanții Transenergo, Electrica SA, Zurich Broker și cei ai asigurătorului Elite Insurance, în urma cărora, potrivit documentelor KPMG, "s-a reiterat necesitatea continuării demersurilor pentru clarificarea situației".

În august, ASF a cerut celor de la Transenergo copii după mandatul de brokeraj acordat celor de la Zurich Broker și după deconturile și ordinele de plată prin care a fost achitată prima de asigurare și contravaloarea suplimentului la polița subscrisă de Elite Insurance, documente care au fost transmise de Transenergo către ASF.

DOCUMENTE Plângere penală pe motiv că asigurătorul din Gibraltar care garanta plățile Transenergo către Electrica SA nu și-ar fi onorat obligațiile

Fostul manager al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, se retrage și de la compania de administrare Franklin Templeton CITEȘTE ȘI Fostul manager al Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, se retrage și de la compania de administrare Franklin Templeton

În decembrie 2017, Electrica SA a cerut Transenergo să-i comunice în ce stadiu se află demersurile "efectuate în legătură cu atragerea răspunderii profesionale a Zurich Broker, în numele și pe seama asigurătorului Elite Insurance Company Ltd".

"Plângerea penală formulată a fost depusă către organele de cercetare penală competente în data de 12.03.2018. Ulterior formulării plângerii cu privire la fapta săvârșită, în funcție de necesitate, urmează a fi supusă aprobării Comitetului Creditorilor desemnarea unei persoane de specialitate pentru reprezentarea și apărarea intereselor societății în acest demers", se menționează într-un document KPMG din 26 martie.

Contactați de Profit.ro, nici Zurich Broker și nici Elite Insurance nu au transmis vreun comentariu pe marginea speței până la publicarea acestui material.

Compania de brokeraj Zurich Broker de Asigurare – Reasigurare SRL este deținută de Georgeta și Marius Dunca și, potrivit ultimelor date publice disponibile, a înregistrat în 2016 venituri totale de 4,73 milioane lei și un profit net de circa 172.000 lei.

Asigurătorul Elite Insurance Company Ltd a intrat în întrerupere de activitate în vara anului trecut, adică a încetat să mai subscrie polițe noi de asigurare, continuând să administreze portofoliul de clienți și contracte existent, potrivit informațiilor omoloagei ASF din Gibraltar, Gibraltar Financial Services Commission (GFSC).

DOCUMENTE Plângere penală pe motiv că asigurătorul din Gibraltar care garanta plățile Transenergo către Electrica SA nu și-ar fi onorat obligațiile

Profit Health Forum: Reducerea prețurilor medicamentelor și menținerea taxei claw-back la nivelul actual vor duce la dispariția medicamentelor de pe piață CITEȘTE ȘI Profit Health Forum: Reducerea prețurilor medicamentelor și menținerea taxei claw-back la nivelul actual vor duce la dispariția medicamentelor de pe piață

La finalul lunii martie 2017, Elite Insurance dezvăluise că a înregistrat, pentru ultimele 12 luni, un deficit de capital de solvabilitate de aproape 10 milioane lire sterline, potrivit standardelor Solvency II. În cele 12 luni, asigurătorul a consemnat o pierdere tehnică de peste 15 milioane lire sterline, comparativ cu un profit de peste 17 milioane lire sterline în anul anterior. La 31 martie 2017, compania deținea rezerve brute de asigurare aferente obligațiilor de pe polițele din portofoliu în valoare de peste 250 milioane lire sterline. 

Instituția de supraveghere din Gibraltar precizează că încă din 2016 a identificat riscuri legate de managementul Elite, precum și de procesele de delegare a subscrierilor și de constituie a rezervelor legale de daună, iar de la mijlocul acelui an a luat măsuri pentru a se asigura că asigurătorul își rezolvă aceste probleme.

"GFSC s-a preocupat în mod special ca Elite să înțeleagă și să rezolve toate implicațiile legate de solvabilitatea sa și de adecvarea capitalului său.GFSC a luat recent măsuri de reglementare pentru a-i proteja pe actualii și viitorii deținători de polițe. Acestea includ dispoziții privind majorarea capitalului și încetarea subscrierii de noi polițe, măsuri pe care Elite le-a contestat în justiție. Pe 4 iulie, Elite a acceptat să înceteze subscrierea de noi polițe și să intre în întrerupere de activitate. Încetarea subscrierii de noi polițe include reînnoirea celor existente, precum și business-ul subscris prin delegare. Autoritățile de reglementare relevante din țările europene unde Elite a operat în baza libertății de circulație a serviciilor în UE au fost informate cu privire la situație și că Elite a încetat activitatea de subscriere", afirma GFSC într-un comunicat de la finalul lunii iulie 2017.

Facebook: Protecția datelor personale devine acum mai simplă. Ce schimbări face rețeaua de socializare CITEȘTE ȘI Facebook: Protecția datelor personale devine acum mai simplă. Ce schimbări face rețeaua de socializare

GFSC a precizat că, inițial, Elite Insurance a a cerut Curții Supreme din Gibraltar să impună păstrarea confidențialității asupra detaliilor și motivelor disputelor sale cu Comisia pe marginea măsurilor impuse de aceasta, însă GFSC a obținut în cele din urmă tot în justiție dreptul de a le face publice.

Potrivit Comisiei din Gibraltar, compania și directorii acesteia au dat asigurări că Elite Insurance Company Ltd va fi menținută solvabilă și au elaborat un plan cu privire la întreruperea de activitate. "GFSC, Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale și instituțiile de reglementare europene lucrează împreună pentru a minimiza inconveniențele suferite de actualii clienți ai Elite", mai transmitea GFSC.

Luna trecută, Elite Insurance Company Ltd a fost achiziționată de către un grup de mai mulți investitori, printre care compania de asigurări și reasigurări Armour Group din Insulele Bermude, mișcare salutată de GFSC ca benefică pentru deținătorii de polițe subscrise de companie. Anterior, Elite Insurance fusese deținută de către mai mulți directori ai săi (30%), de către omul de afaceri britanic Nigel Wray, proprietar al clubului de rugby de top Saracens (30%) și de firma de private equity Maven Capital Partners (40%). 

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
transenergo
elite insurance company ltd
gibraltar
polita de asigurare
risc de neplata
garantie buna plata
zurich broker
asf
plangere penala
insolventa
furnizare energie electrica
pret energie electrica