Fiul unui șef ANRE fost deputat PSD și fiica unui ex-senator social-democrat au intrat în acționariatul unui distribuitor și furnizor de gaze din județul de baștină al părinților

Fiul unui șef ANRE fost deputat PSD și fiica unui ex-senator social-democrat au intrat în acționariatul unui distribuitor și furnizor de gaze din județul de baștină al părinților
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 19 ian 2023

Horațiu Iancu, fiul lui Iulian Iancu, membru în Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și fost deputat PSD, precum și Ana Luisa Chelaru, fiica fostului senator social-democrat Ioan Chelaru, au intrat în acționariatul distribuitorului și furnizorului de gaze naturale Cordun Gaz din comuna omonimă a județului Neamț, județ de baștină al părinților lor, potrivit datelor termene.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În prezent, conform sursei citate, Horațiu Iancu și partenerul său mai vechi de afaceri Mihai Ionuț Pop dețin cumulat 8,4695% (câte 4,23475% fiecare) din acțiunile Cordun Gaz, iar Ana Luisa Chelaru – tot 8,4695%. Participațiile au fost preluate de la fostul acționar Engaz SRL, firmă controlată de Cristea Pal, profesor la Politehnica din Iași și fost candidat ALDE pentru Consiliul Local al municipiului.

 \ CITEȘTE ȘI "Consilierul secret al lui Viktor Orbán" revine în atenție și preia 5 cazinouri la Budapesta

Cordun Gaz, înființată în 2002, companie cu venituri de 20,5 milioane lei și profit net de 2,7 milioane lei în 2021, operează rețele de distribuție a gazelor naturale în 5 comune din Neamț, fiind totodată furnizor de gaze, precum și prestator de servicii de montaj și mentenanță la instalații de utilizare a gazelor.

Legislația în vigoare prevede că membrii Comitetului de Reglementare al ANRE ″acționează în mod independent de orice interes al participanților la piața de energie electrică sau cea de gaze naturale, nu solicită și nu acceptă instrucțiuni directe din partea vreunei entități publice ori private în îndeplinirea atribuțiilor de reglementare care le revin, nu desfășoară activități cu caracter lucrativ în sectorul energiei electrice, termice și al gazelor naturale, cu excepția celor cu caracter didactic de instruire profesională, nu dețin acțiuni sau părți sociale și nu pot avea calitatea de membru în organele de conducere la societăți comerciale cu obiect de activitate în sectorul energiei electrice, termice și al gazelor naturale ori în orice alte domenii care se află în competența ANRE″, însă nu stipulează nicio incompatibilitate legată de implicarea familiilor lor în astfel de activități.

GRAFICE Intră bani în Europa. Mesaj de la șeful Rockefeller International - VIDEO CITEȘTE ȘI GRAFICE Intră bani în Europa. Mesaj de la șeful Rockefeller International - VIDEO

Fostul deputat PSD Iulian Iancu, care timp de 16 ani, între 2004 și 2020, a fost președinte al Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei, poziție din care a acționat ca un veritabil "ministru din umbră" informal al PSD pe probleme energetice, a fost votat în iunie anul trecut, de plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului, pentru funcția de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, înlocuindu-l în funcție pe Alexandru Stănescu, fratele liderului PSD Paul Stănescu, în urma demisiei acestuia.

Principalii acționari ai Cordun Gaz sunt Investiții MMSR SRL (39,525%) și Consiliul Local Cordun (27,258%), alături de Vlad Diaconu și Elena Perea (câte 8,139%). Investiții MMSR SRL este controlată de Bogdan și Maria Muraru (50%), Tudor și Răzvan Monoranu (35%) și Simona Melenciuc (15%).

GRAFIC Cumpărătorii ruși au propulsat vânzările de locuințe din Dubai la un nivel record. Refugiu sigur CITEȘTE ȘI GRAFIC Cumpărătorii ruși au propulsat vânzările de locuințe din Dubai la un nivel record. Refugiu sigur

Fostul senator PSD Ioan Chelaru, tatăl acționarului Cordun Gaz Ana Luisa Chelaru (de profesie notar public), este partener fondator și manager al casei de avocatură Chelaru și Asociații. Aceasta consiliază și reprezintă de mulți ani compania de distribuție și furnizare de gaze, potrivit datelor publice disponibile.

De exemplu, în perioada 2019-2021, Chelaru și Asociații a reprezentat Cordun Gaz într-un proces chiar cu ANRE (pierdut), în care compania contesta o sancțiune contravențională cu avertisment (fără amendă pecuniară) primită de la Autoritate cu argumentul de încălcare a obligației legale de a achiziționa de pe bursa centralizată românească cel puțin 20% din cantitatea totală de gaze pentru care încheiase, în calitate de cumpărător, contracte de vânzare-cumpărare cu livrare în anul 2018.

Anterior, în 2016-2017, aceeași societate de avocatură a reprezentat Cordun Gaz în alt proces pierdut cu ANRE, pentru o amendă de 50.000 lei aplicată pentru același tip de contravenție.

viewscnt
Afla mai multe despre
cordun gaz
iulian iancu
comitetul de reglementare anre
parlamentari psd