FOTO Sute de mii de ucraineni au rămas fără gaze din cauza bombardamentelor. Ucraina a interzis exporturile

FOTO Sute de mii de ucraineni au rămas fără gaze din cauza bombardamentelor. Ucraina a interzis exporturile

Sursă foto: LLC Gas TSO

Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 mar 2022

Zeci de localități din Ucraina și sute de mii de consumatori au rămas fără alimentare cu gaze naturale, din cauza avariilor la infrastructura de profil provocate de bombardamentele invadatorilor ruși, a transmis operatorul sistemului național ucrainean de transport al gazelor, LLC Gas TSO.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Printre acestea se numără sunt Irpin, Borodyanka, Gostomel, Stoyanka, Voznesenk, Izyum, Brazhkivka, Sirotino, Krasnopopivka, Donske, Novotroitskoye, Prystan, Olesjky, o parte din Chernihiv și multe altele, aflate în raza ostilităților", se menționează într-un comunicat al companiei.

ULTIMA ORĂ VIDEO Starea de alertă nu va mai fi prelungită CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Starea de alertă nu va mai fi prelungită

Joi, 4 martie, un număr de 13 stații de distribuție de gaze sunt deconectate din cauza atacurilor armatei Federației Ruse.

Potrivit sursei citate, o situație "critică" din acest punct de vedere se înregistrează în orașul Shchastya din regiunea Luhansk din estul Ucrainei.

OTP Bank și-a dublat profitul în România în 2021 CITEȘTE ȘI OTP Bank și-a dublat profitul în România în 2021

"Orașul Toretsk este pe punctul de a îi fi tăiată alimentarea cu gaze. Centrala termică și o brutărie au fost deja deconectate din cauza bombardării infrastructurii de distribuție", se mai spun în comunicat.

LLC Gas TSO mai afirmă că, în noaptea de 3 spre 4 martie, din cauza bombardamentelor, și orașul Severodonetsk a rămas fără gaze, din cauza avarierii unei conducte.

CONFIRMARE FOTO Carrefour intră în benzinăriile Rompetrol CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Carrefour intră în benzinăriile Rompetrol

"Atacurile asupra infrastructurii critice a Ucrainei continuă. Trupele de ocupație creează o catastrofă umanitară în orașele din Ucraina", acuză operatorul, adăugând că echipele de angajați ai LLC Gas TSO continuă să lucreze "eroic" pentru a remedia avariile și a repune în funcțiune alimentarea cu gaze acolo unde este posibil.

Anterior, pe 2 și 3 martie, bombardamentele au avariat conducte de gaze din regiunile Luhansk și Harkov.

Incendiu în urma bombardării unei conducte de gaze din regiunea Harkov. Sursă foto: cont Facebook LLC Gas TSO

Incendiu în urma bombardării unei conducte de gaze din regiunea Harkov. Sursă foto: cont Facebook LLC Gas TSO

LISTA buncărelor din România CITEȘTE ȘI LISTA buncărelor din România

Dat fiind gravitatea situației, transportul gazelor prin conductele magistrale ale Ucrainei se face într-un mod "relativ stabil", conchide LLC Gas TSO.

Pe de altă parte, Ministerul Energiei de la Kiev a decis interzicerea exporturilor de gaze naturale din Ucraina începând de vineri, precizând că decizia nu afectează tranzitul de gaze rusești care trec prin conductele ucrainene și sunt livrate către consumatorii din alte țări, în principal din Uniunea Europeană și inclusiv din România.

FOTO Gigantul german Varta vizează România pentru o investitie strategică de 1 miliard de euro CITEȘTE ȘI FOTO Gigantul german Varta vizează România pentru o investitie strategică de 1 miliard de euro

"Agresiunea rusă împotriva Ucrainei a creat condiții fără precedent și toate companiile din domeniu trebuie să se concentreze pe furnizarea de gaze pentru Ucraina și ucraineni", a transmis instituția.

Aceasta precizează că sunt interzise inclusiv exporturile de gaze aflate în depozitele subterane de înmagazinare ucrainene.

Bruxelles-ul taie accesul Rusiei și Belarusului la fonduri UE de 435 milioane euro CITEȘTE ȘI Bruxelles-ul taie accesul Rusiei și Belarusului la fonduri UE de 435 milioane euro

În urmă cu circa o săptămână, Guvernul ucrainean a cerut principalei companii energetice din țară, grupul DTEK controlat de miliardarul Rinat Ahmetov, să își treacă termocentralele pe cărbune la funcționarea pe bază de gaze naturale, pentru a economisi rezerva strategică națională de cărbune, care mai avea atunci resurse pentru maximum 20 de zile, în condițiile în care principalele mine se află în estul separatist, aflat sub controlul Kremlinului.

Directorul general al DTEK, Maxim Timcenko, a declarat presei occidentale că Ucraina poate folosi gazul rusesc aflat în tranzit către restul Europei pentru a-și alimenta centralele de producție de energie pe gaze. "Atâta vreme cât avem tranzit de gaze rusești prin sistemul național ucrainean de transport, cred că vom avea suficiente gaze pentru generarea de electricitate", a spus Timcenko. Centralele pe gaze asigură circa o treime din producția de energie a Ucrainei.

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi rusia ucraina
invazie rusia ucraina
tranzit gaze ucrain
avarii conducte gaze ucraina bombardamente