GRAFIC Nou record - Prețul spot al electricității a atins minimul ultimului an

GRAFIC Nou record - Prețul spot al electricității a atins minimul ultimului an
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 9 iun 2019

Reconectarea Unității 2 de la Cernavodă la sistemul național și o producție mare de energie hidro ca urmare a nivelului ridicat al apelor a făcut ca prețul mediu zilnic al energiei electrice cu furnizare în ziua de duminică să atingă minimul ultimului an, 76,69 lei/MWh sau 16,25 euro/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Corina Dent, Excedent, Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a). Parteneri: Auchan, Kaufland, Liberty Steel
25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar

De ce este important: Prețul de pe piața pentru ziua următoare este unul extrem de important, în funcție de el, un algoritm (Euphemia) stabilind câtă energie importă sau, după caz, exportă o țară.

Mai este interesant: Aproximativ 40% din energia livrată consumatorilor finali este cumpărată de furnizori de pe PZU.

Precedentul cel mai redus preț zilnic al acestui an a fost înregistrat pentru energia electrică livrată pe 10 martie, de 90 lei/MWh sau 18,99 euro/MWh.

EXCLUSIV Statul - eșec în litigiul cu Enel de la Paris. Pretențiile sale - infirmate de Curtea Internațională de Arbitraj. Miză ridicată CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Statul - eșec în litigiul cu Enel de la Paris. Pretențiile sale - infirmate de Curtea Internațională de Arbitraj. Miză ridicată

Un preț mediu zilnic mai mic al energiei electrice a fost practicat în urmă cu un an, pe 1 iulie 2018, când un MWh se tranzacționa pe piața pentru ziua următoare cu 59,89 lei sau 12,85 euro.

Prețul de duminică din România era cu 8,5 euro mai ieftin decât cel pe pe piața similară din Ungaria și cu 7.5 euro sub cele din Cehia sau Slovacia, piețe cu care piața de electricitate autohtonă este interconectată.

Structura producției de energie electrică de sâmbătă după amiază

GRAFIC Nou record - Prețul spot al electricității a atins minimul ultimului an

În cursul zilei de sâmbătă, în urma majorării producției de energie nucleară de la puțin peste 600 MW la peste 1.000 MW, nivelul producției a fost cu mai mult de 10% peste cel al consumului, ceea ce a făcut a România să fie exportator net de electricitate, exportând în medie 7-800 MW.

Unitatea 2 de la Cernavodă a fost vineri seară reconectată la Sistemul Energetic Național după ce timp de o lună s-a aflat într-un program de oprire planificată, în vederea efectuării lucrărilor de mentenanță, realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate.

Ploile din ultima perioadă au contribuit la majorare nivelului apelor, ceea ce a făcut ca producția de energie hidro să fie una considerabilă de peste 3.500 MW. Peste jumătate din energia produsă sâmbătă după-amiază provenea de la hidrocentrale.

EXCLUSIV VIDEO Cel mai discret petrolist din Marea Neagră reia forajul după gazele românești cu una din cele mai mari platforme din lume, folosită și de compatrioții de la Rosneft. Scorul la pauză în meciul cu ANAF CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Cel mai discret petrolist din Marea Neagră reia forajul după gazele românești cu una din cele mai mari platforme din lume, folosită și de compatrioții de la Rosneft. Scorul la pauză în meciul cu ANAF

Energia fotovoltaică s-a situat la 500-700 MW, în timp cea pe cărbune la 1.100-1.400 MW.

Duminică dimineață, media orară a producției de energie hidro scăzuse sub 3.000 MW, fiind însă compensată de majorarea producției de energie nucleară al aproape 1.400 MW și de producția de energie eoliană, de aproximatov 400 MW. Parcurile solare produceau la 8:40 aproximativ 300 MW. În dimineața zilei de duminică, România exporta orar peste 1.100 de MW.

Structura producției și consumul de electricitate din ultimele 24 de ore

GRAFIC Nou record - Prețul spot al electricității a atins minimul ultimului an

Prețul unui MWh furnizat duminică a înregistrat o scădere de peste 45% față de cel al energiei furnizate în ziua precedentă. Asta, după ce prețul mediu zilnic al energiei livrate sâmbătă a scăzut cu 67 de lei/MWh sau 32%, ajungând la 141 lei/MWh de la 208 lei/MWh cât a fost prețul mediu al energiei cu livrare în ziua de vineri.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie electrica
electricitate
pzu
pcom
spot
record