Nicușor Dan semnează cu Unicredit

Nicușor Dan semnează cu Unicredit
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 dec 2022

Primăria Municipiului București (PMB) a finalizat cu succes procedura de achiziție lansată luna trecută pentru contractarea unui împrumut bancar de până la 500 milioane lei, bani necesari pentru plata datoriilor municipalității către Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală pe care îl controlează, în vederea asigurării funcționării sistemului de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat în sezonul rece 2022-2023.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Două bănci au trimis oferte la solicitatea Primăriei.

Piața asigurărilor a crescut cu 28% la 9 luni, la 13,4 miliarde de lei. Brokerii au intermediat 75% din primele subscrise CITEȘTE ȘI Piața asigurărilor a crescut cu 28% la 9 luni, la 13,4 miliarde de lei. Brokerii au intermediat 75% din primele subscrise

Câștigătoare a fost declarată cea a Unicredit Bank.

Astfel, contractul încheiat de PMB cu subsidiara locală a grupului financiar italian prevede că împrumutul este acordat pe o perioadă de 3 ani, la o rată a dobânzii anuală constând în indicele ROBOR la 3 luni plus o marjă de 1,37%.

Comisia parlamentară care investighează asaltul asupra Capitoliului recomandă ca Donald Trump să fie acuzat penal CITEȘTE ȘI Comisia parlamentară care investighează asaltul asupra Capitoliului recomandă ca Donald Trump să fie acuzat penal

Costul total al creditului va fi de circa 75,5 milioane lei, inferior estimării inițiale a Primăriei, de  80,7 milioane lei.

În documentația de atribuire este menționată ″situația dificilă a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în Municipiul București, ca urmare a evoluției defavorabile a unor factori interdependenți, de natură tehnică și economică″.

Raționalizare în Ungaria - câte un kilogram de cartofi și un litru de lapte per om CITEȘTE ȘI Raționalizare în Ungaria - câte un kilogram de cartofi și un litru de lapte per om

Contractarea împrumutului a devenit posibilă după ce Guvernul a majorat cu jumătate de miliard de lei plafonul legal de împrumuturi posibil a fi contractate de către PMB anul acesta, prin cea mai recentă OUG de rectificare bugetară.

Premierul Nicolae Ciucă declara pe 15 noiembrie că nu sunt bani la buget pentru a-i da lui Nicușor Dan ca să plătească datoriile Termoenergetica, iar primarul general trebuia să rezolve până acum problema termiei în București.

Tranzacție surpriză - Unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Germania intră pe piața românească. Afacere de sute milioane euro. Ținta - să devină nr 1 în Europa CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză - Unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Germania intră pe piața românească. Afacere de sute milioane euro. Ținta - să devină nr 1 în Europa

„Este o problemă a autorității locale. Primăria are în responsabiltate să rezolve această problemă. Eu am chemat de anul trecut primăria la discuții și instituțiile din sistem pentru a rezolva problema termiei în perioada sărbătorilor, apoi l-am invitat pe dl primar să prezinte un plan concret pentru a rezolva această problemă de sistem. Până în momentul de față soluțiile sunt fie să ridicăm plafonul de îndatorare, fie să dăm bani de la buget. Banii de la buget să-i dăm unei autorități locale care putea să rezolve problema, cu certitudine nu-i vom avea. Sunt și alte localități într-o situație mult mai dificilă. Soluția este din punctul meu de vedere ridicarea plafonului (de îndatorare – n.r.) și să-și rezolve problemele”, spunea atunci șeful Guvernului.

Anterior, pe 9 noiembrie, edilul Capitalei ceruse Guvernului să aloce banii necesari pentru ca municipalitatea să plătească datoriile acumulate la Termoenergetica din cauză că prețul la populație și subvenția nu fuseseră majorate imediat după ce ANRE crescuse tariful la gigacaloria vândută de ELCEN către Termoenergetica, dar și pentru pierderile din rețea. Nicușor Dan a explicat că este vorba despre 600 milioane lei, datorii acumulate în perioada 2020-2022, precizând că plătise subvenția la zi, dar nu mai avea bani să plătească și datoria de 600 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura apa calda bucuresti
datorii pmb subventii caldura termoenergetica
incalzire centralizata bucuresti
pmb elcen termoenergetica
nicusor dan caldura apa calda