Petrolul câștigă de pe urma deprecierii dolarului și a atacului militanților nigerieni asupra unei conducte

Petrolul câștigă de pe urma deprecierii dolarului și a atacului militanților nigerieni asupra unei conducte
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 nov 2016

Cotația petrolului s-a apreciat joi dimineață, de la minimul înregistrat în ultimele cinci săptămâni de tranzacționare, ca urmare a unui atac efectuat asupra unei conducte din Nigeria și a deprecierii dolarului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Petrolul Brent (de referință pe piața globală) câștigase 50 de cenți sau 1,1% față de nivelul înregistrat la închiderea ședinței de miercuri, la ora 06:40 GMT, fiind tranzacționat la un nivel de 47,36 de dolari pe baril.

Țițeiul West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) înregistrase la rândul său o majorare de 40 de cenți sau 0,9%, fiind cotat la 45,74 dolari pe baril.

Potrivit Reuters, evoluția de joi a prețului petrolului reflectă îngrijorarea investitorilor cu privire la potențialul impact al atacului militanților din sudul Deltei Nigerului asupra unei conducte operate de Nigerian National Petroleum Corporation.

“Piața este întotdeauna sensibilă la știri despre potențiale perturbări pe partea de ofertă”, susține Ric Spooner, analist șef de piață la CMC Markets.

Libia și Nigeria și-au majorat considerabil producția de petrol, în pofida declarațiilor OPEC CITEȘTE ȘI Libia și Nigeria și-au majorat considerabil producția de petrol, în pofida declarațiilor OPEC

Un alt element care a contribuit la aprecierea petrolului a fost deprecierea dolarului. Prețul petrolului este exprimat în dolari, orice mișcare negativă a monedei americane ieftinind țițeiul pentru statele importatoare, care astfel își majorează cerere și contribuie la aprecierea materiei prime.

Dolarul s-a depreciat pentru a treia zi consecutivă ca urmare a ultimelor sondaje apărute în SUA, din care reiese o cursă extrem de strânsă pentru Casa Albă.

Miercuri, petrolul (atât Brent, cât și WTI) a atins cel mai redus nivel înregistrat din septembrie după ce rezervele de petrol ale SUA s-au majorat cu mai mult de 14 milioane de barili într-o singură săptămână, cea mai mare astfel de creștere înregistrată de la începutul monitorizării acestora de oficialitățile americane, în 1982.

Incertitudinile privind implementarea acordului preliminar de reducere a producției de către statele membre ale cartelului OPEC au contribuit la o reducere a prețului petrolului cu 8,8% în ultimele patru ședințe de tranzacționare.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
petrol
apreciere
nigeria
opec
sua