Reactorul 1 de la Cernavodă a fost scos din sistemul energetic național de o avarie cauzată de vremea rea

Reactorul 1 de la Cernavodă a fost scos din sistemul energetic național de o avarie cauzată de vremea rea
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 9 nov 2016

Reactorul 1 al centralei nucleare Cernavodă a fost deconectat automat de la sistemul energetic național marți după-amiază, la ora 15.37, în urma unei avarii survenite, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, la o linie de evacuare de putere, și nu a fost încă reconectat, a anunțat miercuri Nuclearelectrica, operatorul centralei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost deconectată, din cauze externe, de la Sistemul Energetic Național (SEN) în după-amiaza zilei de 08 noiembrie 2016, ora 15:37, din cauza avarierii liniei de evacuare putere de 400KV în SEN", se arată într-un comunicat al companiei de stat.

Avaria, care a survenit din cauza vremii nefavorabile din zonă, a produs deconectarea automată a turbogeneratorului unității 1 a centralei nucleare de la SEN.

Companiile din industria farma urcă spectaculos pe bursele europene după victoria lui Trump CITEȘTE ȘI Companiile din industria farma urcă spectaculos pe bursele europene după victoria lui Trump

"Ca urmare a reducerii puterii pe fondul deconectării turbogeneratorului de la rețea, specialiștii CNE Cernavodă au constatat necesitatea efectuării unor lucrari suplimentare care, conform procedurilor centralei, se pot realiza numai cu reactorul în stare oprită. După finalizarea acestor lucrări, unitatea 1 va fi reconectată la SEN", precizează Nuclearelectrica.

Compania mai dă asigurări că sistemele centralei funcționează "conform proiectului" și nu există niciun impact asupra securității nucleare a reactorului, personalului de exploatare, populației și mediului înconjurător.

"SN Nuclearelectrica SA va transmite o informare de presă privind resincronizarea unității 1 la SEN", conchide comunicatul.

Pierderile E.ON s-au amplificat la 9,3 miliarde euro la nouă luni CITEȘTE ȘI Pierderile E.ON s-au amplificat la 9,3 miliarde euro la nouă luni

În prima parte a acestui an, compania a decis o oprire planificată a reactorului 1 de 51 de zile, durată mai mare decât cea obișnuită, ceea ce a redus cantitatea vândută de energie electrică cu 7,1% în primul semestru.

Nuclearelectrica a raportat pe primele nouă luni ale anului un profit net de 64,5 milioane lei, în scădere cu 51% față de perioada similară a anului trecut, reușind să recupereze pierderile de 37,8 milioane lei înregistrate în primul semestru. În primele nouă luni ale anului trecut, compania de stat a obținut un profit net de 131,1 milioane lei.

SNN a realizat în primele nouă luni o producție de 7.589 GWh, mai mică cu 3% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Acționarul majoritar al companiei este statul român, prin Ministerul Energiei, care deține o participație de 82,49% din totalul acțiunilor. Cele două reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă asigurǎ aproape 20% din producția totală de electricitate a țării.

Nuclearelectrica, companie listată la Bursa de Valori București, are o valoare de piață de 1,5 miliarde lei (328 milioane euro), la ultimul preț de închidere de ședință de la BVB, de 4,91 lei/acțiune. 

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
centrala nucleara de la cernavoda
reactoare cernavoda
snn
sistemul energetic national