Romgaz se conformează cererii statului și convoacă acționarii cu propunerea distribuirii de dividende suplimentare de peste 747 milioane lei

Romgaz se conformează cererii statului și convoacă acționarii cu propunerea distribuirii de dividende suplimentare de peste 747 milioane lei

Sursa foto: Daniil Peshkov / dreamstime.com

scris 15 sep 2017

Producătorul de gaze naturale Romgaz dă curs solicitării de acum o săptămână a acționarului majoritar, Ministerul Energiei, și convoacă AGA pentru distribuirea de dividende suplimentare din rezerve. Dividendul brut de 1,94 lei/acțiune poartă un randament net de aproape 6%.

Mâna lungă a statului ajunge și la Romgaz Mediaș (SNG). Compania a convocat astăzi, pentru 20 octombrie, Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor cu propunerea de distribuire de dividende în valoare însumată de 747,72 milioane lei (162,60 milioane euro).

Producătorul de gaze naturale dă astfel curs unei solicitări formulate încă din data de 8 septembrie de Ministerul Energiei, acționar majoritar în numele statului român cu o participație de 70,00% din titluri. Astfel, Guvernul va lua pentru buget suma de 523,40 milioane lei (113,82 milioane euro), într-o manevră de strângere de fonduri care implică și alte companii din domeniul energetic precum Hidroelectrica, Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN), Conpet Ploiești (COTE) și Nuclearelectrica (SNN).

Dragnea reconfirmă că va fi o anchetă la ANRE: trebuie să vedem ce a fost cu prețul la energie! CITEȘTE ȘI Dragnea reconfirmă că va fi o anchetă la ANRE: trebuie să vedem ce a fost cu prețul la energie!

Valoarea dividendului brut este de 1,94 lei/acțiune, iar randamentul net al acestuia raportat la ultimul preț de închidere de 31,55 lei/acțiune este de 5,83%. Investitorii de portofoliu au primit bine informația privind distribuirea dividendelor suplimentare, cotația având un rally preț de 7% pe măsura încorporării știrii.

În piață, dar și în mediul politic există și contestări care spun că politica statului afectează dezvoltarea pe termen mediu și lung a companiilor în măsura în care le văduvește de banii necesari investițiilor. Trangaz afirma într-un punct de vedere publicat ieri că acordarea dividendelor speciale lovește în capacitatea acesteia de a-și finanța investițiile strategice pe care le are în plan, din care cea mai importantă este conducta internațională BRUA.

Analistul financiar Liviu Moldovan declara pentru Profit.ro că Se extrage astfel orice rezervă de cash, orice tampon pentru etapele de criză și este limitată capacitatea companiilor de a realiza investiții. „Statul este disperat să încaseze cât mai mulți bani ca să se încadreze în țina de deficit bugetar de 3%.” Cheltuielile statului nu vor fi, însă, mai mici, iar încasarea nu este repetabilă și în 2017. „La anul ce face?!”, întreba fostul trader și realizator de emisiuni TV pe teme economice și bursiere.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
transgaz
nuclearelectrica
ministerul energiei
conpet
transelectrica
bvb
bursa