Șeful Termoenergetica: Prețul gigacaloriei în București "nu mai este în concordanță cu realitatea"

Șeful Termoenergetica: Prețul gigacaloriei în București "nu mai este în concordanță cu realitatea"
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 oct 2021

Prețul final al gigacaloriei în sistemul centralizat de termoficare din Capitală operat de Compania Municipală Termoenergetica "nu mai este în concordanță cu realitatea", în condițiile "creșterii explozive a prețului gazelor naturale", spune șeful companiei, Claudiu Crețu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

"Creșterea explozivă a prețului gazelor naturale pune presiune pe autorități în sensul în care trebuie să identifice soluțiile cele mai potrivite pentru ca majorările agresive din ultima perioadă să nu afecteze facturilor abonaților la sistemul centralizat de încălzire. Circa 600.000 de locuințe din Capitală racordate la sistemul centralizat de încălzire plătesc 163 de lei pe gigacalorie, față de 490 de lei/Gcal, prețul final (producție, transport, distribuție). Acest preț final nu mai este în concordanță cu realitatea, având în vedere că elementele de cost din cadrul prețului energiei termice se află într-o continuă dinamică, înregistrând creșteri semnificative, atât pe parte de producție, cât și pe parte de transport și distribuție, implicând astfel necesitatea dezvoltării unor politici flexibile de ajustare a prețurilor energiei termice", a transmis directorul general al Termoenergetica.

Deputatul Cosmin Șandru, urmărit penal pentru dare de mită cu privire la moțiunea de demitere a Guvernului CITEȘTE ȘI Deputatul Cosmin Șandru, urmărit penal pentru dare de mită cu privire la moțiunea de demitere a Guvernului

Aproximativ 60% din prețul gigacaloriei din București este subvenționat de la bugetul local.

"Valul de scumpiri record de pe piața energiei a afectat nu doar România, ci și întregul continent; așadar, contextul internațional nu ne este favorabil. Creșterea masivă a prețului gazelor vine peste problemele deja existente în rețeaua de termoficare veche de peste 40 de ani, gata să cedeze, care trebuia de mult modernizată, astfel că suntem în situația de a face tot ce se poate pentru a proteja cetățenii care nu au nicio vină", mai spune Crețu.

Cîțu, atacă BNR după majorarea dobânzilor și creșterea inflației: Sper că nu am ratat o măsură în trecut și acum ne grăbim să reducem prețurile prin măsuri de politică monetară restrictivă! CITEȘTE ȘI Cîțu, atacă BNR după majorarea dobânzilor și creșterea inflației: Sper că nu am ratat o măsură în trecut și acum ne grăbim să reducem prețurile prin măsuri de politică monetară restrictivă!

Premierul Florin Cîțu a declarant joi, întrebat ce se întâmplă cu administrațiile locale unde nu sunt suficienți bani pentru sistemele centralizate de încălzire, că "va trebui, de la bugetul de stat, să suplimentăm subvenția pentru aceste primării".

Nu demult, Cîțu spunea că s-ar putea renunța la subvenționarea gigacaloriei, în contextul compensațiilor pe care Guvernul a decis să le acorde consumatorilor casnici în urma scumpirilor masive ale energiei și gazelor naturale, fiind contrazis de ministrul Energiei.

Ministrul Educației: Îmi place să cred că părinții copiilor înțeleg că, dacă nu merg la școală, nu merg nici în mall sau parcuri CITEȘTE ȘI Ministrul Educației: Îmi place să cred că părinții copiilor înțeleg că, dacă nu merg la școală, nu merg nici în mall sau parcuri

După cum a relatat Profit.ro, taxa pe valoarea adăugată (TVA) aplicată căldurii și apei calde livrate de sistemele centralizate de termoficare consumatorilor casnici urmează să scadă de la 19% în prezent la 5% din 13 ianuarie anul viitor, potrivit unei modificări legislative adoptate de Parlament. Raportat la prețurile de facturare a gigacaloriei datorate efectiv de populație în prezent în vigoare, asta ar însemna o ieftinire cu aproape 12% (11,76%).

Este însă doar partea plină a paharului. Majoritatea sistemelor centralizate municipale de termoficare, inclusiv cel din București, cel mai mare din țară, sunt alimentate cu energie termică produse de centrale ce funcționează cu gaze naturale, iar prețul acestora a explodat în ultimele câteva luni. Gazele reprezintă principalul cost al centralelor și, de asemenea, cea mai importantă componentă a prețului agentului termic vândut de producători operatorilor sistemelor centralizate de transport și distribuție precum Termoenergetica, urmașa falimentarului RADET.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gigacalorie
scumpire gigacalorie
caldura apa calda la iarna
termoenergetica bucuresti