Sevil Shhaideh, confirmată ca reprezentant al statului în board-ul OMV Petrom. Opțiunea companiei-mamă OMV: un coordonator al operațiunilor din Norvegia și de la Antipozi

Sevil Shhaideh, confirmată ca reprezentant al statului în board-ul OMV Petrom. Opțiunea companiei-mamă OMV: un coordonator al operațiunilor din Norvegia și de la Antipozi
scris 22 mar 2018

Sevil Shhaideh, fost vicepremier și ministru al Dezvoltării, a fost propusă de Ministerul Energiei pentru a fi confirmată în poziția de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România, cu mandat până la finalul lunii aprilie 2021, numirea urmând a fi oficializată de către acționari în AGA companiei, convocată peste circa o lună, pe 26 aprilie.

Shhaideh este membru provizoriu al board-ului OMV Petrom de la finalul lunii octombrie 2017, când l-a înlocuit în funcție pe un alt fost membru al Guvernului, șeful SGG Mihai Busuioc, care demisionase din Consiliul de Supraveghere după ce fusese numit președinte al Curții de Conturi. Provizoratul a fost programat să dureze până la data primei AGA. La acel moment, Sevil Shhaideh demisionase recent din Guvern, la cererea premierului de atunci, Mihai Tudose, după ce DNA declanșase urmărirea penală în cazul ei pentru abuz în serviciu în dosarul Belina.

La aceeași adunare a acționarilor din 26 aprilie va fi propusă la vot înlocuirea în Consiliul de Supraveghere al lui OMV Petrom a lui Johann Pleininger, responsabil pentru upstream al grupului OMV, cu Hans Christopher Veit, un expert în inginerie petrolieră și mecanică austriac născut în Canada, în vârstă de 60 de ani, care este, din 2016, membru în Consiliile de Administrație ale diviziilor OMV din Norvegia, Noua Zeelandă și Australia.

Facebook, în centrul unei adevărate furtuni mondiale, se declară ”scandalizat că a fost înșelat” de Cambridge Analytica CITEȘTE ȘI Facebook, în centrul unei adevărate furtuni mondiale, se declară ”scandalizat că a fost înșelat” de Cambridge Analytica

Pleininger a demisionat recent din funcția de membru al board-ului OMV Petrom.

Statul român deține, prin Ministerul Energiei, 20,6% din acțiunile OMV Petrom. Grupul austriac OMV este acționar majoritar, cu 51,01% din capital.

Membrii Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom au o remunerație netă de 20.000 euro pe an, la care se adaugă o indemnizație de 2.000 sau 4.000 euro pe ședință, în funcție de comitetul din care face parte fiecare membru al board-ului, respectiv de nominalizare sau de audit.

SONDAJ pe platformă imobiliară: 40% dintre cei care vor să își schimbe locuința sunt hotărâți să facă acest pas în următoarele luni. Criteriile luate în calcul în cazul unei achiziții CITEȘTE ȘI SONDAJ pe platformă imobiliară: 40% dintre cei care vor să își schimbe locuința sunt hotărâți să facă acest pas în următoarele luni. Criteriile luate în calcul în cazul unei achiziții

OMV Petrom a anunțat la începutul săptămânii că Cristina Verchere va prelua fiuncțiile de președinte al directoratului și CEO al companiei din data de 1 mai 2018. Retragerea fostului CEO Mariana Gheorghe din cele două funcții și preluarea lor de Christina Verchere a fost aprobată de Consiliul de Supraveghere și anunțată pe 9 ianuarie 2018, însă nu era indicată data exactă la urma să aibă loc transferul de funcții.

Compania a terminat anul 2017 cu un profit net de 2,489 miliarde lei, de 2,4 ori mai mare față de cel înregistrat în 2016, după ce, ca urmare a evoluției favorabile a cotațiilor internaționale la petrol, a reușit să-și vândă țițeiul din producția proprie la un preț în creștere cu 29% față de anul anterior, de 45,77 dolari/baril, iar cheltuielile de producție și cele cu amortizarea au scăzut.

OMV Petrom va acorda acționarilor un dividend în valoare brută de 0,02 lei/acțiune pentru anul financiar 2017, în creștere cu 33% față de cel distribuit în anul precedent.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
omv
sevil shhaideh
dna
dosarul belina
consiliul de supraveghere