TABEL Ieftinire considerabilă a carburanților. Evoluție divergentă a benzinei și motorinei în ultima lună

TABEL Ieftinire considerabilă a carburanților. Evoluție divergentă a benzinei și motorinei în ultima lună

Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 7 oct 2023

Majoritatea marilor distribuitori de carburanți au efectuat sâmbătă una dintre cele mai mari ieftiniri a carburanților din ultima perioadă, liderul pieței, OMV Petrom, reducând prețul atât al benzinei, cât și al motorinei cu câte 10 bani/l. Și concurenții de la MOL și Lukoil au redus sâmbătă prețul combustibililor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Astfel, în urma ieftinirilor efectuate sâmbătă, prețul unui litru de benzină standard a coborât la 7,02-7,08 lei/l în stațiile Petrom din capitală și la 7,13-7,17 lei în cele OMV, iar cel al unui litru de motorină la 7,68-7,71 lei/l, respectiv 7,76-7,79 lei/l.

Grupul maghiar MOL vinde atât benzina, cât și motorina, cu un preț mai mic cu un ban/l decât cel practicat în stațiile OMV.

Gigantul rus Lukoil, în schimb, practică prețuri cu un ban/l peste cele din stațiile Petrom.

Singura companie care nu efectuase reduceri în dimineața zilei de sâmbătă era Rompetrol, care însă probabil că se va alinia noilor prețuri în următoarele ore.

Evoluția prețurilor benzinei și motorinei în stațiile din capitală

Evoluția prețurilor benzinei și motorinei în stațiile din capitală

Evoluția cotațiilor internaționale ale petrolului și produselor petroliere sunt principala explicație a reducerilor din ultimul timp (aceasta este cea de-a 2-a în ultimele 3 zile).

Cotația țițeiului Brent a coborât la aproximativ 85 dolari pe baril, ieftinindu-se cu 10 dolari/baril în ultimele 2 săptămâni, după ce pe 24 septembrie atinsese un maxim anual de peste 95 dolari/baril.

În ultima lună, prețul benzinei din stațiile autohtone s-a micșorat cu aproximativ 20 de bani/l, în tip ce cel al motorinei a crescut cu 15 bani/l, diferența dintre cele 2 ajungând la aproximativ 65 de bani/l.

Un alte element care a contribuit la reducerea presiunii pe prețuri a fost reluarea exporturilor de carburanți de către Rusia.

Pe piața regională, cererea din Ucraina pune presiune în special pe prețul motorinei, capacitatea de rafinare din zonă și din Europa (inclusiv România) fiind insuficientă pentru acoperirea consumului.

Acesta este principalul motiv pentru care benzina și motorina au avut evoluții divergente în ultima lună.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
omv
petrom
lukoil
mol
rompetrol
ieftiniri