TABEL OMV Petrom: Ieftinire considerabilă a motorinei. Diferența față de prețul benzinei a coborât la 70 de bani

TABEL OMV Petrom: Ieftinire considerabilă a motorinei. Diferența față de prețul benzinei a coborât la 70 de bani
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 21 feb 2023

Liderul pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, a ieftinit astăzi motorina cu 8 bani/l, după ce în weekend redusese prețul benzinei cu 2 bani/l, diferența dintre prețurile celor 2 tipuri de carburanți coborând aproape de 70 de bani/l, după ce în luna octombrie ajunsese la 1,5 lei/l, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În urma ieftinirii de marți,  motorina se poate aciziționa cu 7,24-7,35 lei/l, iar benzina cu 6,50-6,56 lei/l, în stațiile Petrom și cu 7,32-7,35, respectiv 6,61-6,65 lei/l, în cele OMV.

Prețul motorinei din stațiile Petrom era marți dimineața cu 9 bani sub cel din stațiile Lukoil, iar cel din stațiile OMV cu 7 bani/l sub cel din stațiile concurente Rompetrol și Mol. Așa cum au obișnuit piața, și companiile concurente ale OMV Petrom vor efectua probabil în următoarele ore o mișcare similară.

GRAFICE România a coborât sub pragul de 50% de umplere al depozitelor de gaze, cu 20% peste media înregistrată la această dată în ultimii ani CITEȘTE ȘI GRAFICE România a coborât sub pragul de 50% de umplere al depozitelor de gaze, cu 20% peste media înregistrată la această dată în ultimii ani

În ultima lună, motorina s-a ieftinit cu 45 bani/l, iar benzina cu doar 3 bani pe litru, în stațiile OMV și Petrom, după ce în cele 2 săptămâni premergătoare se scumpiseră cu 24, respectiv 29 bani/l.

Diferența față de prețul benzinei a coborât astfel la 0,71 lei/l în stațiile OMV și 0,74 lei/l în cele OMV, după ce în luna octombrie a anului trecut atinsese un maxim istoric de 1,5 lei/l.

Exporturile de petrol și produse petroliere rusești, dar și tranzitul de țiței kazah din portul rusesc Novorosisk de la Marea Neagră, principala sursă de materie primă pentru rafinăriile din România, au fost sistate pentru o săptămână la nceputul acestei uni ca urmare a unei furtuni.

Cotațiile petrolului Brent au coborât în ultimele zile la 83,2 dolari/baril, după ce în urmă cu o lună atinsese un nivel maxim al anului, de peste 88 dolari/baril.

Potrivit calculelor Profit.ro, rafinăriile din România trebuie să identifice în 2023 surse alternative pentru cel puțin 80% din importurile de motorină efectuate anul trecut, iar cele europene, pentru aproximativ 50%, de duminică intrând în vigoare embargoul impus de UE importului de carburanți din Rusia.

Concurența pe sursele alternative de import va fi însă una acerbă. În 2022, jumătate din importurile de motorină ale statelor membre UE a provenit din Rusia, iar în ultimele două luni, decembrie și ianuarie, acestea s-au majorat, în perspectiva intrării în vigoare a embargoului pe 5 februarie.

Primele efecte ale embargoului impus de UE importului de produse petroliere rusești ar putea apărea în luna aprilie, când și cererea va înregistra o creștere sezonieră, iar stocurile efectuate în ultima perioadă vor începe să se diminueze.

În plus, în aprilie, va intra într-o revizie programată de 42 de zile și rafinăria Petrobrazi, operată de OMV Petrom.

 
viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
omv
petrom
lukoil
mol
rompetrol
embargo
rusia