UNIQA: Pierderi de 100 mil. lei din polițele RCA vândute transportatorilor rutieri în ultimii 3 ani

UNIQA: Pierderi de 100 mil. lei din polițele RCA vândute transportatorilor rutieri în ultimii 3 ani

Sursa foto: Profit.ro / Laszlo Raduly

Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 22 dec 2015

Frecvența daunelor în cazul transportatorilor rutieri este de șase ori mai mare comparativ cu segmentul persoanelor fizice, potrivit statisticilor la nivelul portofoliului RCA al UNIQA Asigurări. Situația a generat despăgubiri egale cu nivelul subscrierilor și pierderi de 100 milioane de lei în perioada 2012-2015, a anunțat asigurătorul.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Potrivit statisticilor UNIQA Asigurări, transportatorii rutieri generează pierderi importante pe segmentul de asigurări RCA, 37 din 100 de vehicule asigurate fiind implicate într-o daună pe parcursul unui an, comparative cu 6 din 100 de vehicule asigurate deținute de persoane fizice. De asemenea, despăgubirile sunt mult mai mari în cazul transportatorilor decât în cazul persoanelor fizice. În acest moment, în portofoliul UNIQA Asigurări există 19 dosare de daună aferente segmentului RCA transportatori, cu valori individuale ce depășesc un milion de lei per eveniment, iar cumulat înregistrează 18 milioane de euro. Această sumă reprezintă aproximativ valoarea portofoliului de prime RCA generat de UNIQA în 2015”, se arată într-un comunicat al asigurătorului.

Mii de transportatori au protestat, joi, în Capitală, față de scumpirea polițelor RCA.

Principala nemulțumire a transportatorilor este creșterea de 200-300% a polițelor RCA, astfel că mulți dintre ei au avertizat că ar putea da faliment în aceste condiții.

ASF a anunțat că a solicitat asigurătorilor să reconsidere formulele de calcul care au stat la baza ultimelor tarife notificate pentru anul 2016 și așteaptă, până cel târziu la 31 decembrie 2015, noi notificări cu tarifele recalculate pentru perioadele următoare.

Potrivit UNIQA, pe segmentul transportatorilor rutieri, 78% dintre evenimente au loc în afara României, comparativ cu 5% în cazul persoanelor fizice.

“Numărul de daune cu valoare mare pe Carte Verde crește în fiecare an. Mai mult decât atât, statistica arată că daunele care au loc în afara României înregistrează valori de trei ori mai mari decât cele întâmplate pe teritoriul României”, se mai spune în comunicatul asigurătorului.

Legislatia europeana în materie de RCA prevede faptul că despăgubirile pentru vătămări corporale aferente evenimentelor întâmplate în Uniunea Europeană pot atinge cinci milioane de euro per eveniment, iar în țări precum Franța și Germania, unde nu există limită superioară stabilită, valorile pot fi chiar mai mari.

“Toate acestea trebuie luate în considerare în calcularea tarifelor și constituirea rezervelor de daună, în ultimii ani sesizându-se o creștere a numărului de incidente soldate cu vătămări”, se precizează în comunicat.

Compania amintește de accidentul sever care a avut loc în Grecia, în octombrie 2014, provocat de un camion înmatriculat în România, capul tractor fiind asigurat la UNIQA Asigurări. În urma accidentului, 6 persoane au decedat, 34 de persoane au fost rănite și 36 de autovehicule au fost avariate.

“Până în acest moment, UNIQA a plătit despăgubiri în sumă de 1.954.824 de euro, iar despăgubirile viitoare aferente acestui eveniment sunt estimate la 1.522.721 euro. Astfel, totalul despăgubirilor se va ridica la aproape 3,5 milioane de euro”, se arată în comunicat.

În perioada 2012-2015, segmentul polițelor RCA pentru transportatori din portofoliul UNIQA a înregistrat rezultate negative în sumă de 100 milioane de lei, cu impact negativ deosebit asupra rezultatului financiar al companiei.

UNIQA spune că nu dorește acoperirea  pierderilor generate de acest segment prin creșterea tarifelor altor produse de asigurare, ci urmărește stabilirea unui tarif just și transparent. De asemenea, compania susține găsirea soluțiilor pentru remedierea situației asigurărilor RCA pentru transportatori și implementarea unor măsuri pe termen mediu și lung care să ducă la consolidarea și stabilitatea pieței de asigurări din România.

UNIQA Asigurări este parte a grupului financiar UNIQA (Austria) și furnizează servicii pentru peste 470.000 de clienți. Valoarea primelor brute subscrise de companie s-a ridicat, anul trecut, la 411,6 milioane de lei, în scădere cu 28% față de 2013.

Grupul austriac operează pe piața românească din 2008 și deține și UNIQA Asigurări de Viață, ale cărei operațiuni au început în 2010. Cu aproximativ 40 de companii în 19 țări și 22.000 de angajați, UNIQA Insurance Group furnizează servicii de asigurări pentru 10 milioane de clienți.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniqa
rca
transportatori