Asociația Parakletos a pierdut definitiv procesul în care acuza băncile care au acordat credite în franci elvețieni că și-au păcălit clienții

Asociația Parakletos a pierdut definitiv procesul în care acuza băncile care au acordat credite în franci elvețieni că și-au păcălit clienții
scris 22 nov 2019

Asociația Parakletos, fondată de avocatul Gheorghe Piperea, a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casație și Justiție, un proces demarat în 2016 în care a chemat în instanță nouă bănci comerciale plus BNR pentru creditele în franci elvețieni acordate populației și are de plată cheltuieli uriașe de judecată. Și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a fost intervenient în favoarea asociației.

Parakletos a susținut că băncile au încălcat legea atunci când au acordat credite în franci elvețieni fără să explice debitorilor riscul valutar la care se expun, utilizând astfel practici comerciale incorecte sau înșelătoare.

Peste 110.000 de români au luat credite în franci elvețieni până în decembrie 2008, încurajați de dobânzile mai reduse decât cele la împrumuturile în euro și lei. Doar că deprecierea leului față de euro și aprecierea francului față de restul valutelor a făcut ca ratele exprimate în lei să crească constant și să ajungă de două ori mai mari în ultimul deceniu față de momentul acordării împrumuturilor.

Iohannis retrimite Parlamentului proiectul lui Dragnea prin care BNR e obligată să aducă în țară rezerva de aur CITEȘTE ȘI Iohannis retrimite Parlamentului proiectul lui Dragnea prin care BNR e obligată să aducă în țară rezerva de aur

Asociația a chemat în judecată Banca Transilvania, Banca Românească, OTP Bank, Garanti Bank, Raiffeisen Bank și Credit Europe Ipotecar IFN, Bancpost (preluată între timp de BT) și Piraeus Bank (vândută și redenumită First Bank între timp) și a cerut rambursarea către clienți a diferenței între cursul valutar de la momentul acordării creditelor și cel la care au fost plătite ratele.

A fost chemată în instanță și Banca Națională a României, însă Tribunalul a admis o excepție și a scos-o din cauză.

Gheorghe Piperea, care a pledat în numele Asociației, a pierdut procesul în toate cele trei stadii - fond, apel și recurs. Totodată, instanțele au acordat cheltuieli mari de judecată băncilor, de aproape 268.000 de lei în total.

Cheltuielile de judecată de 60.000 de lei dispuse de Tribunalul București au fost acoperite din donații. Însă Curtea de Apel a decis ca reclamanta să plătească alți aproape 86.000 de lei, pe care n-a reușit să-i mai acopere, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a dat băncilor dreptul să recupereze cheltuieli de aproape 122.000 de lei.

Parakletos mai este intervenient și în alte litigii deschise de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, inclusiv într-un proces cu Raiffeisen Bank care vizează creditele acordate persoanelor fizice înainte de criză și pentru care banca a crescut premeditat rata dobânzii fără să-i informeze înainte de semnarea contractelor, potrivit unor documente interne. ANPC a câștigat în dosarul în cauză pe fond.

viewscnt
Afla mai multe despre
parakletos
asociatia parakletos
gheorghe piperea
credite franci elvetieni