DECIZIE Clienții băncilor pentru locuințe sunt exonerați de restituirea primelor de stat

DECIZIE Clienții băncilor pentru locuințe sunt exonerați de restituirea primelor de stat
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 10 nov 2020

Clienții băncilor de economisire-creditare pentru domeniul locativ, cu contracte încheiate până la data de 02.02.2016, vor fi exonerați de la obligația de a restitui sumele primite cu titlu de primă de stat și accesoriile, potrivit unui proiect de lege adoptat de Parlament, prin votul final al Camerei Deputaților. 

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul a fost inițiat de liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, liderul deputaților PNL, Florin Roman, președintele Pro România, Victor Ponta, liderul deputaților PMP, Marius Pașcan, liderul grupului minorităților, Varujan Pambuccian, și de viceliderul deputaților UDMR Szabó Ödön.

După ce a fost adoptat tacit în luna mai de Senat, proiectul a fost avizat, în luna iunie, fără modificări de fond, de către comisia de buget și finanțe a Camerei Deputaților, care i-a acordat marți votul final.

Singurul partid care s-a opus acestui proiect a fost USR, liderul deputaților acestei formațiuni, Cătălin Drulă, a susținut că este vorba de ”o lege cu dedicație, pentru două bănci, care au luat bani de la stat și au împrumutat mai departe tot statul român”, profitând astfel de o ”schemă necinstită”.

Guvernul, forțat să permită suspendarea ratelor fermierilor afectați de secetă. Liberalii au contestat la CCR două proiecte similare CITEȘTE ȘI Guvernul, forțat să permită suspendarea ratelor fermierilor afectați de secetă. Liberalii au contestat la CCR două proiecte similare

După cum a relatat Profit.ro, un proiect de ordonanță de urgență (OUG) care ar fi exonerat peste 700.000 de români de la restituirea la buget a primelor de stat încasate în trecut în sistemul Bauspar nu a mai putut fi aprobat de Executiv, după ce Guvernul Orban a rămas interimar.

Un proiect similar fusese elaborat și de fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, dar nu a mai apucat să fie aprobat de guvernul PSD anul trecut tot din cauza demiterii prin moțiune de cenzură. 

Noul proiect, care are sprijinul majorității largi a Parlamentului, prevede două măsuri.

Orban despre amânarea ratelor la credite și în 2021: Poate nu amânare, ci așezare mai rațională a costurilor de rambursare CITEȘTE ȘI Orban despre amânarea ratelor la credite și în 2021: Poate nu amânare, ci așezare mai rațională a costurilor de rambursare

În primul rând, este stabilită exonerarea de la obligația de a restitui sumele primite cu titlu de primă de stat de către clienții băncilor de economisire-creditare pentru domeniul locativ în baza contractelor de economisire-creditare pentru domeniul locativ încheiate până la data de 02.02.2016, dată la care prima decizie a Curții de Conturi ce a vizat sistemul Bauspar a devenit executorie.

În al doilea rând, proiectul prevede clarificarea aplicării prevederilor OUG 99/2006, stabilind că nu este necesară justificarea de către clienții beneficiari a utilizării sumelor economisite și a primei de stat pentru contractele de economisire-creditare pentru domeniul locativ încheiate pe o perioadă mai lungă de 5 ani și dreptul persoanelor cu vârsta sub 18 ani, respectiv al celor peste 65 de ani, de a beneficia de prima de stat, în măsura în care îndeplinesc celelalte condiții prevăzute de lege.

Prevederea este valabilă pentru clienții care au încheiat contracte de economisire-creditare pentru domeniul locativ până la data de 02.02.2016, dată la care prima decizie a Curţii de Conturi ce a vizat sistemul Bauspar a devenit executorie.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie promulgat de șeful statului.

FORMA FINALĂ A PROIECTULUI POATE FI CONSULTATĂ AICI 

INFOGRAFICE O nouă adâncire a deficitului de lichiditate în octombrie. BNR oprește achizițiile de titluri de stat pentru a doua lună CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE O nouă adâncire a deficitului de lichiditate în octombrie. BNR oprește achizițiile de titluri de stat pentru a doua lună

Proiectul rezolvă astfel situația clienților după controlul Curtii de Conturi, din 2015, ce a vizat modalitatea de alocare a primelor de stat și care a condus la blocarea activității de economisire-creditare pentru domeniul locativ în România. 

Curtea de Conturi a instituit obligativitatea restituirii sumelor distribuite cu titlu de primă de stat, respectiv nedistribuirea pe viitor a sumelor care nu au fost deja repartizate pentru clienții băncilor de economisire-creditare pentru domeniul locativ care: (a) au încheiat contracte pe o perioadă mai lungă de 5 ani și nu fac dovada utilizării întregii sume în scop locativ; (b) la data încheierii contractului aveau sub 18 ani; sau (c) la data încheierii contractului aveau peste 65 de ani.

Din perspectiva impactului social al implementării deciziei Curții de Conturi, un număr de aproximativ 310.000 de clienți ai băncilor de economisire-creditare pentru domeniul locativ ar trebui să restituie primele de stat deja încasate, în cuantum total de cca. 680.000.000 lei.

De asemenea, aproximativ 165.000 de clienți ai acestor instituții de credit ar urma să nu mai beneficieze de primele de stat (la care erau îndreptățiți în conformitate cu prevederile legale în vigoare aplicabile la momentul încheiełii contractelor) și care nu au fost încă plătite de către stat, în cuantum total de cca. 703.000.000 lei.

Surpriză: Grupul Agricover, controlat de omul de afaceri iranian Jabbar Kanani, unul dintre principalii jucători agribusiness din România, având alături BERD, vine la bursă pentru 40 milioane euro CITEȘTE ȘI Surpriză: Grupul Agricover, controlat de omul de afaceri iranian Jabbar Kanani, unul dintre principalii jucători agribusiness din România, având alături BERD, vine la bursă pentru 40 milioane euro

Autorii proiectului subliniază că aplicarea interpretării Curții de Conturi va presupune inițierea unor demersuri de recuperare a sumelor distribuite deja cu titlu de primă de stat și va determina apariția unui număr ridicat de reclamații și litigii declanșate de clienții băncilor de economisire-creditare pentru domeniul locativ care nu vor mai primi prima de stat în condițiile legii în temeiul căreia au contractat. 

Efectele astfel generate se vor resimți deosebit de puternic nu doar la nivelul celor două bănci ce fac parte din sistemul Bauspar, ce dețin împreună aproximativ 25% din piața bancară din România, ci și la nivelul întregului sistem bancar.

”Precedente nu mult îndepărtate în timp, precum asocierea afacerii FNI cu Casa de Economii și Consemnațiuni, au arătat cât de puternic este impactul producerii și propagării unui astfel de risc reputațional. De asemenea, credibilitatea Statului Român și a politicilor economice și sociale promovate ar putea fi afectate, având în vedere faptul că statul deține responsabilitatea pentru inițierea procedurilor de recuperare, precum și pentru acționarea în instanță a clienților în mod direct, băncile pentru locuințe având, potrivit legii, calitate de agent în procesul de distribuire al primelor de stat, respectiv de fidejusor, iar nu de creditor”, subliniază inițiatorii.

Cristian Popa, BNR: Dobânda la creditul meu ipotecar ar fi considerată excesivă sub legea adoptată de Parlament. Aș fi scos din piață CITEȘTE ȘI Cristian Popa, BNR: Dobânda la creditul meu ipotecar ar fi considerată excesivă sub legea adoptată de Parlament. Aș fi scos din piață

Ei mai arată, în sprijinul proiectului, că, având în vedere că băncile pentru locuințe au doar o obligație subsidiară de reparare a prejudiciului, obligația principală de recuperare a primelor de stat care au fost distribuite incorect în accepțiunea Curții de Conturi va reveni tot statului român, care ar putea fi nevoit să inițieze litigii și proceduri de executare silită în calitate de creditor față de clienții sistemului Bauspar.

”Declanșarea de litigii pentru recuperarea sumelor de bani distribuite deja cu titlu de primă de stat sau apariția altora generate de nedistribuirea primelor de stat în viitor în conformitate cu prevederile legale aplicabile la momentul încheierii contractelor ar conduce la îngreunarea procesului de recuperare a creanțelor Statului realizat de ANAF, care ar trebui să gestioneze procedurile respective. (...) Mai mult, este foarte probabil ca la rândul lor clienții sistemului Bauspar să acționeze în instanță statul român pentru decizia de a solicita rambursarea primelor de stat acordate sau a celei privind neacordarea primelor de stat cu respectarea prevederilor legale aplicabile, ca urmare a deciziei Curții de Conturi”, mai susțini semnatarii proiectului de lege. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
locuinte
bauspar
prime
stat
restituire
parlament
aviz
guvern