Enel și Intesa Sanpaolo cumpără compania Mooney și creează un fintech european

Enel și Intesa Sanpaolo cumpără compania Mooney și creează un fintech european
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 dec 2021

Enel X, divizia de servicii energetice avansate a grupului italian Enel, și banca italiană Intesa Sanpaolo, au semnat un acord cu Schumann Investments, companie deținută de fondul de investiții privat CVC Capital Partners Fund VI, pentru a achiziționa  50%, respectiv 20% din capitalul social al Mooney Group, companie fintech care operează în segmentul proximity banking și plăți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Enel X va cumpăra 50% din capitalul social al Mooney, în timp ce Banca 5, care deține în prezent o participație de 30% din Mooney, își va crește aportul la 50%, plasând compania de plăți sub controlul comun al ambelor părți.

Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies CITEȘTE ȘI Dan Fați, CEO și co-fondator Dacris, în top 100 mondial cei mai influenți CEO din office supplies

Acordul, bazat pe o valoare de 100% din fintech-ul Mooney, evaluat la 1,385 de  miliarde de euro, prevede ca,  la finalul procesului de achiziție, Enel X să  plătească între 334 de milioane de euro și 361 de milioane de euro pentru partea sa din participație; respectiva contribuție constă în 220 de milioane de euro pentru capitalul propriu și o componentă variabilă legată de un mecanism de ajustare a prețului la închidere. În același timp, Intesa Sanpaolo va plăti la închidere între 88 de milioane de euro și 94 de milioane de euro; respectiva contribuție constă la rândul său în 88 de milioane de euro pentru capitalul propriu și o componentă variabilă legată de un mecanism de ajustare a prețului la închidere.

În urma finalizării tranzacției, toate activitățile legate de segmentul de servicii financiare a Enel X în Italia, comercializate sub brandul Enel X Pay, vor fi vândute către Mooney. Concret, Enel X va vinde către Mooney,  pentru 140 de milioane de euro, participațiile sale egale cu 100% din capitalul social al Enel X Financial Services, CityPoste Payment și Paytipper (sub rezerva executării opțiunii de cumpărare existente pentru a crește participarea Enel X la aceasta din urmă din cota sa actuală de 55%), creând astfel un fintech comun, cu sediul european, cu o bază de clienți deja solidă. 

Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă CITEȘTE ȘI Biofarm - în topul celor mai importanți jucători din industria farmaceutică locală după patru ani de creștere continuă

În 2020, Mooney a înregistrat venituri de aproximativ 153 de milioane de euro și un EBITDA de aproximativ 82 de milioane de euro. Veniturile nete au crescut cu aproximativ 17% CAGR în perioada 2019-2021, în timp ce EBITDA a crescut cu aproximativ 9% CAGR în același interval de timp. Compania are aproximativ 20 de milioane de clienți și procesează în fiecare an aproximativ 20% din toate facturile de energie electrică (echivalente cu aproximativ 18 milioane de facturi) emise de Grupul Enel. În plus, prin participația sa la MyCicero, Mooney administrează o platformă digitală care oferă pentru peste 2 milioane de clienți servicii de mobilitate (parcare și transport intermodal).

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
intesa