EximBank își va schimba numele. Tricolor pe siglă

EximBank își va schimba numele. Tricolor pe siglă
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 27 feb 2023

Banca de stat EximBank urmează să își schimbe denumirea începând cu mai 2023, la câteva luni după ce a încheiat o fuziune și a devenit bancă universală, și își va pune și tricolorul pe siglă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

EximBank a fuzionat cu Banca Românească la finele anului trecut. După operațiune, Banca Românească, deținută în prealabil de grecii de la National Bank of Greece, a dispărut ca entitate de sine stătătoare, fiind absorbită de banca de stat.

VIDEO Liban: Oamenii au atacat băncile pentru a-și cere banii înapoi CITEȘTE ȘI VIDEO Liban: Oamenii au atacat băncile pentru a-și cere banii înapoi

EximBank vrea să valorifice, însă, acum denumirea Băncii Românești, și să o includă într-o nouă titulatură.

Planul este ca, din 10 mai 2023, numele băncii să fie schimbat din ”Banca de Export Import a României – EximBank S.A.” în ”Exim Banca Românească S.A.”

GRAFICE Producția de credite gâfâie. Populația începe să se ferească CITEȘTE ȘI GRAFICE Producția de credite gâfâie. Populația începe să se ferească

În același timp este gândită și modificarea siglei băncii. Actuala siglă datează din 2007, cu o ușoară modificare în 2017, și este colorată cu albastru și verde. Acum, în următoarea siglă vor fi incluse culorile tricolorului.

”Emblema bǎncii este formată din numele băncii - Exim Banca Românească - și un element grafic figurativ. Cuvântul „Exim" este scris într-o grafie specială de culoare albastră, având litera „E" scrisă cu majuscule și litera „x" în trei culori - partea stângă albastru, dreapta sus galben și dreapta jos roșu. Sub cuvântul „Exim", pe toată lungimea acestuia este înscris, cu litere mai mici, expresia „Banca Românească", cu majusculă la începutul cuvintelor, în culoarea albastră.

Elementul figurativ este plasat în stânga numelui și reprezintă un pătrat cu colțuri rotunjite, poziționat romboidal, cu laturile de culoare albastră, în interiorul căruia sunt amplasate trei săgeți tricolore (albastru, galben, roșu) pe fundal alb. Emblema Băncii este prezentată în forma grafică prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul Statut.", relevă documentul.

CONFIRMARE FinTech-ul polonez de plăți BLIK a intrat în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FinTech-ul polonez de plăți BLIK a intrat în România

Banca de stat EximBank a cumpărat Banca Românească de la grupul grecesc NBG în 2020, oferind 284 de milioane de lei, sumă care a inclus și restituirea unui împrumut subordonat de 65 de milioane de euro. Exim a plătit pentru activul net al Băncii Românești mai puțin decât valoarea nominală și a făcut profit din achiziție.

Exim s-a ocupat înainte de fuziune exclusiv cu finanțarea companiilor și cu emiterea de scrisori de garanție, fiind și agent al statului în diferite programe. Banca Românească avea un portofoliu preponderent de clienți retail, astfel că Exim a intrat și pe această piață după consolidare.

EximBank avea active de 14,7 miliarde de lei la finele lui 2021 și o cotă de piață de 4,2%. La aceeași dată, Banca Românească avea active de 7,96 miliarde de lei. În urma fuziunii, banca urcă pe două poziții până pe locul 8 după active pe datele din 2021, depășind Alpha Bank și OTP Bank.

OTP a încercat să cumpere Banca Românească și a ajuns la o înțelegere cu acționarii greci, însă tranzacția a fost respinsă de Banca Națională a României.

Statul român deține aproape integral Exim. SIF Oltenia a vândut o participație de 3,3% din bancă către stat anul trecut cu 42 de milioane de lei, ceea ce a condus la un preț de evaluare de 1,3 miliarde de lei.

În 2021, EximBank a înregistrat un profit net de 32,5 milioane de lei la nivel individual, dublu față de 2020, și de 53,4 milioane de lei la nivel consolidat (incluzând și rezultatele Băncii Românești).

viewscnt
Afla mai multe despre
exim banca romaneasca
eximbank
banca romaneasca
fuziune eximbank banca romaneasca