Guvernul a împrumutat în octombrie mai mulți bani decât anunțase. Totalul pentru primele 10 luni din acest an a ajuns la 65,5 miliarde de lei

Guvernul a împrumutat în octombrie mai mulți bani decât anunțase. Totalul pentru primele 10 luni din acest an a ajuns la 65,5 miliarde de lei
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 29 oct 2019

Guvernul a împrumutat în luna octombrie 4,3 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat către bănci și investitori, cu circa 300 de milioane de lei mai mult față de ceea ce a anunțat la începutul lunii, potrivit calculelor Profit.ro. Totalul pentru primele 10 luni din acest an a urcat astfel la 65,5 miliarde de lei, 90% din necesarul anunțat pentru întreg anul. După ce în septembrie Ministerul Finanțelor a avut oarecare probleme la obținerea de împrumuturi, cu trei licitații ratate, în octombrie lucrurile au mers ceva mai bine pentru stat. A împrumutat mai mult decât a anunțat, chiar dacă la costuri ușor mai ridicate pe unele maturități, o singură licitație fiind ratată, cea de pe 10 octombrie, ziua în care în Parlament se vota moțiunea de cenzură.

Urmărește-ne și pe Google News

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare

Un număr de trei licitații ratate, precum în septembrie, a mai fost consemnat în ianuarie 2018, iar mai multe, respectiv patru, în decembrie 2017.

De ce este important: Statul se împrumută în cursul anului constant de pe piața internă, de la bănci, fonduri de pensii și alți investitori, inclusiv străini. Aproape două treimi din banii pe care statul îi împrumută anul acesta sunt destinați plății unor datorii mai vechi, care ajung la scadență. Procesul acesta, în care datoria veche este refinanțată cu datorie nouă, se numește rostogolire și este o practică obișnuită a statelor. Datoria contractată pentru acoperirea deficitului bugetar este datorie nouă, care se adaugă datoriilor deja existente. În contextul în care statul administrează ineficient banii pe care îi strânge din taxe și impozite, capacitatea Guvernului de a face datorie publică nou, deficit bugetar, ar trebui redusă drastic sau chiar eliminată.

Ținta pentru octombrie, indicativă de altfel, a fost de 4 miliarde de lei. În septembrie, lună pentru care ținta de împrumut a fot tot de 4 miliarde de lei, autoritățile au împrumutat prin emisiuni de obligațiuni 2,83 miliarde de lei.

De altfel, și în august, statul a luat de pe piața internă 3,86 miliarde lei, sub suma anunțată, tot de 4 miliarde de lei. În iulie, însă, Guvernul a împrumutat o sumă mare, de 14,2 miliarde de lei, care include fonduri atrase prin vânzarea de obligațiuni în valoare de 2 miliarde de euro pe piețele externe la începutul lunii, dar și împrumuturi luate de la bănci și investitori de pe piața internă, în total 4,72 miliarde de lei, potrivit calculelor Profit.ro. Suma de 4,72 miliarde de lei luată prin emisiuni de obligațiuni pe piața internă este ușor mai redusă comparativ cu iunie, când autoritățile au marcat un record pe acest segment de finanțare a datoriei publice. Ținta pentru iulie (doar emisiuni de pe piața internă) a fost de 4,2 miliarde de lei.

Sumele împrumutate din toate sursele, lei și valută de pe piața internă, valută de pe extern și vânzarea de titluri de stat către populație, se ridică pentru primele 10 luni ale anului la 65,5 miliarde de lei, aproximativ 90% dintr-un total de circa 72 miliarde de lei planificat pentru tot anul.

EXCLUSIV Cel mai mare retailer de produse pentru animale de companie din Cehia, printre cei mai mari jucători din regiune, se pregătește să intre în România pentru a concura Animax CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cel mai mare retailer de produse pentru animale de companie din Cehia, printre cei mai mari jucători din regiune, se pregătește să intre în România pentru a concura Animax

Din cele 72 de miliarde lei (circa 15 miliarde euro), suma de 44 miliarde de lei este prevăzută pentru plata datoriilor care ajung la scadență în cursul acestui an, iar restul - pentru acoperirea deficitului bugetar. Anul trecut, în contextul unui deficit bugetar ridicat, tot la circa 3%, necesarul brut de finanțare s-a situat la aproximativ 74 miliarde de lei.

De pe piața internă, statul intenționează să împrumute anul acesta 50 de miliarde de lei, inclusiv 5 miliarde de lei prin vânzarea de titluri de stat direct către populație.

Statul s-a împrumutat de la băncile locale și în valută anul acesta, cu peste 500 de milioane de euro, în ianuarie și mai. La împrumuturile în valută se adaugă ieșirile pe piețele externe, cu vânzări de eurobonduri de 3 miliarde de euro la finele lunii martie și 2 miliarde de euro în prima parte a lunii iulie.

Îmrumutul de 3 miliarde de euro din martie reprezintă cea mai mare cea mai mare sumă luată până acum de stat la o singură ieșire pe piețele externe.

De asemenea, Guvernul a împrumutat Guvernul a împrumutat pe 9 iulie de pe piețele externe 2 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe 12 și 30 de ani. Aceasta a fost a doua ieșire pe extern de anul acesta, după cea din martie. Necesarul de finanțare de pe piețele externe în acest an, prin eurobonduri, a fost anunțat la 4,25 miliarde euro, astfel că autoritățile au trecut deja de prag, cu cele 5 miliarde de euro luate până acum.

Ministerul Finanțelor a transmis, însă, că ar putea opta să profite de condițiile bune de împrumut și să prefinanțeze și din necesarul de anul următor.

EXCLUSIV Salvarea termoficării Capitalei: centralele ELCEN pot fi preluate de o altă companie a Ministerului Energiei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Salvarea termoficării Capitalei: centralele ELCEN pot fi preluate de o altă companie a Ministerului Energiei

Pentru împrumuturile de la populație, Ministerul Finanțelor are ca țintă pentru anul în curs suma de 5 miliarde de lei.

Luna Suma împrumutată-total

Împrumuturi lei piața internă

Împrumuturi populație piața internă Împrumuturi euro
piața internă
Împrumuturi euro
piața externă
octombrie 4,3 miliarde lei 4,3 miliarde
lei
nu a fost
​ anunțată
- -
septembrie 2,83 miliarde
lei
2,83 miliarde
lei
nu a fost
​ anunțată
- -
august 3,86 miliarde
lei
3,86 miliarde
lei
* - -
iulie 14,16 miliarde lei 4,72 miliarde
lei
nu a fost
anunțată
- 2 miliarde euro
iunie 7,3 miliarde
lei
7,1 miliarde
lei
231 milioane
lei
- -
mai 7 miliarde
lei
4,78 miliarde
lei
cca 200 milioane
lei
423 milioane euro -
aprilie 3,44 miliarde lei 3,24 miliarde
lei
cca 200 milioane
lei
- -
martie 17,65 miliarde lei 2,89 miliarde
lei
peste 500 milioane lei - 3 miliarde euro
februarie 2,91 miliarde lei 2,22 miliarde
lei
694 milioane
lei
- -
ianuarie 1,97 miliarde lei 1,58 miliarde
lei
- 83,5 milioane euro -
Total 65,5 miliarde lei 37,5 miliarde lei ** 2,6 miliarde lei
(la finele lunii septembrie)
506,5 milioane euro 5 miliarde euro

(sumele în euro au fost convertite în lei la cotațiile medii lunare anunțate de BNR la 4,7037 lei/euro pentru ianuarie, 4,7538 lei/euro pentru martie și 4,73 lei/euro pentru luna iulie. Pentru luna mai a fost folosit cursul de 4,7582 lei/euro anunțat pe 30 mai)

*Finanțele au oprit în luna august emisiunile de titluri de stat către populație. Programul a fost reluat în septembrie

**Ministerul Finanțelor a anunțat că până la finele lunii septembrie a împrumutat direct de la populație 2,6 miliarde de lei

viewscnt
Afla mai multe despre
banci
titluri de stat
obligatiuni
ministerul finantelor