OTP Bank trece pe pierdere în primul trimestru din cauza costurilor cu riscul

OTP Bank trece pe pierdere în primul trimestru din cauza costurilor cu riscul
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 8 mai 2020

OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 10,7 milioane lei în primele trei luni ale anului, după triplarea costurilor de risc, în contextul epidemiei Covid-19, în timp ce rezultatul operațional a scăzut doar ușor și afacerile au continuat să crească, potrivit datelor raportate la Budapesta.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În trimestrul 1 din 2019, profitul net era de 18 milioane de lei, în timp ce în trimestrul 4 din 2019 rezultatul net era de 13 milioane de lei. În conformitate cu standardele de raportare din România, OTP raportează în continuare profit, la 22 milioane lei în primul trimestru din acest an.

Profitul operațional aferent primelor trei luni ale anului a scăzut cu 5%, la 36 milioane lei, ca urmare a creșterii cu 12% a veniturilor totale, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, dar și a creșterii cheltuielilor operaționale cu 18%.

Venitul net din dobânzi a crescut cu 24% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul creșterii portofoliului de credite cu 17% și a majorării marjelor de dobândă.

Rata șomajului în SUA a urcat de peste trei ori în aprilie, la un nivel istoric CITEȘTE ȘI Rata șomajului în SUA a urcat de peste trei ori în aprilie, la un nivel istoric

Banca a înregistrat o creștere de 30% a creditelor acordate întreprinderilor mici și mijlocii, în timp ce creditele corporate au crescut cu 15% și cele  imobiliare cu 22%.

Activele totale au rămas stabile la 13,8 miliarde de lei față de finele anului trecut și au crescut cu 17% față de primul trimestru din 2019. Creditele au crescut cu 3% față de decembrie la 10,6 miliarde de lei.

“Contextul economic generat de epidemia Covid-19 a determinat și reclasificarea și analiza atentă a creditelor din portofoliul băncii”, arată OTP.

Provizioanele totale au crescut de la 21 de milioane de lei la finele anului trecut la 54 de milioane de lei la finele primului trimestru. Volumul creditelor neperformante a scăzut cu 2% la 504 milioane de lei față de finele anului trecut, dar au avansat cu 19% față de martie 2019.

Rata de neperformanță a continuat să scadă la 7,2%, cu 2,4 pp sub nivelul din martie 2019.

Rata de adecvare a capitalului băncii a urcat la 18,9%, față de 17,2% în primul trimestru al anului trecut, în urma majorării de capital în valoare de 320 milioane lei, realizată de către OTP Bank PLC în luna septembrie 2019.

Indicatorul de cost/venit s-a înrăutățit la 75,3%, față de 71% cu un an în urmă. Băncile țintesc să țină cheltuielile sub 50 de bani la fiecare leu câștigat, însă OTP a căutat în ultimul an să crească cota de piață, ceea ce a slăbit performanța operațională.

OTP Group a înregistrat în primul trimestru al anului un profit ajustat 31.832 miliarde de forinți (450 milioane de lei). Rezultatele primului trimestru au fost afectate în principal de costurile crescute de  risc, ca urmare a impactului negativ al pandemiei de coronavirus. Pierderea contabilă a fost de 4 miliarde de forinți (58 milioane de lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
otp bank
rezultate otp bank